Свет

Комисија Представничког дома данас гласа о кривичним пријавама против Доналда Трампа

Очекује се да ће конгресмени одобрити завршни извештај и да ће први пут у историји предложити министарству правде да гони бившег председника САД
Комисија Представничког дома данас гласа о кривичним пријавама против Доналда Трампаwww.globallookpress.com © XinHua/Jonathan Ernst

Комисија Представничког дома америчког Конреса која истражује упад на Капитол хил 6. јануара 2021. године данас ће, први пут у историји, гласати о томе да ли Министарство правде треба да кривично гони бившег председника Доналда Трампа.

Након 18-месечне истраге, чланови Комисије ће разматрати подношење кривичне пријаве за побуну, ометање службеног поступка и заверу са циљем да се обмане Влада Сједињених Америчких Држава.

Није познато да ли ће Комисија тражити да се покрене званични поступак против особа које су помогле Трампу у његовим напорима да поништи резултате председничких избора 2020. године, пише "Вашингтон пост", али напомиње да ће одређени појединци сасвим сигурно бити прозвани током данашњег саслушања које ће почети у 19 часова.

Очекује се да ће девет чланова конгресне комисије одобрити завршни извештај од осам поглавља, ослањајући се на разговоре са више од 1.000 сведока и доставити га Министарству правде, а комплетан извештај биће објављен у среду, саопштио је Бени Томпсон, демократа из Мисисипија који је на челу одбора.

"Извештај ће у суштини бити сажетак, али са много више детаља у односу на јавне расправе и имаће директне референце на транскрипте и доказе", рекао је извор "Вашингтон поста".

Америчко министарство правде, које већ истражује Трампову улогу у немирима, није у обавези да разматра препоруке било ког конгресног одбора. 

Подсетимо, Трампове присталице упале су у Конгрес 6. јануара 2021. у покушају да зауставе потврду победе Џозефа Бајдена на председничким изборима.

Иначе, Доналд Трамп је једини политичар који је саопштио да ће се кандидовати на председничким изборима 2024. године, а само неколико дана након што је он то учинио, амерички министар правде Мерик Гарланд именовао је специјалног тужиоца који ће водити истрагу о бившем председнику Сједињених Држава.

image