Свет

Спорне Трампове пореске пријаве на увид јавности

Комитет Представничког дома САД гласао је за објављивање делимично редигованих пореских пријава бившег председника Доналда Трампа
Спорне Трампове пореске пријаве на увид јавности© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Комитет Представничког дома америчког Конгреса гласао је за објављивање делимично редигованих пореских пријава бившег председника Доналда Трампа и саопштио да пореске службе нису успеле да адекватно испитају његове извештаје док је био на положају првог човека САД, преноси Ројтерс.

Сажетак пореских пријава које ће бити објављене обухватаће период од 2015. до 2021, дакле од тренутка Трамповог кандидовања за председника и потом цео мандат у Белој кући, што би пак могло да доведе до још темељнијих преиспитивања бившег председника а у светлу поновне кандидатуре.

Међутим, комитет је саопштио и да се америчка пореска управа није придржавала својих правила пошто није извршила ревизију Трампових пореских пријава током три од четири године његовог мандата. 

За сада је нејасно да ли ће материјал открити потенцијалне сукобе интереса у вези с Трамповим некретнинама и његовим председниковањем, или колики је порез платио на стотине милиона долара које је његова компанија зарадила за време мандата.

Републиканац Кевин Брејди рекао је новинарима да се неке од тих пријава још ревидирају, тако да се не зна колики порез Трамп дугује. Као и други републиканци у комитету, он је гласао против њиховог објављивања уз образложење да би то могло да буде лош преседан.

Трамп је, за разлику од претходних председничких кандидата, одбио да објави своје пореске пријаве јер је настојао да задржи у тајности детаље свог богатства и активности своје компаније за некретнине.

Током мандата (2017–2021) пријавио је велике губитке својих компанија како би, по писању медија и сведочењу на суђењу о његовим финансијама, надокнадио стотине милиона долара прихода, што му је омогућило да плаћа мали порез.

Трампова компанија која се бави некретнинама проглашена је кривом 6. децембра у Њујорку за утају пореза која је трајала више од 15 година, иако Трамп није лично одговоран. Он је рекао да је случај политички мотивисан и да компанија планира да уложи жалбу.

Трамп се суочава са одвојеном тужбом за превару у Њујорку која га оптужује да вештачки надувава вредност своје имовине.

Током председничког мандата суочавао се оптужбама о сукобу интереса, пошто су страни званичници и званичници Републиканске партије трошили новац у његовим луксузним хотелима.

image
VV inauguration
banner