Свет

Амерички Конгрес открио: Трамп остварио губитак од 53 милиона долара за шест година

Предузећа некадшњег председника САД остварила су профит у само две од шест година између 2015. и 2020, године, открио извештај Представничкод дома
Амерички Конгрес открио: Трамп остварио губитак од 53 милиона долара за шест година© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Бивши амерички председник Доналд Трамп платио је укупно 1,8 милиона долара савезног пореза на доходак од 2015. до 2020. године, пошто је у том периоду који покрива већи део његовог председничког мандата пријавио губитке од око 53 милиона долара.

Детаље у вези са Трамповим порезима објавио је раније ове недеље посебни комитет Представничког дома, који предводи група демократских конгресмена, након више од четири године правних перипетија. Очекује се да ће још детаља бити објављено у наредних неколико дана, преноси "Фајненшел тајмс".

Сажетак, који је саставио непартијски Заједнички комитет за опорезивање америчког конгреса, показао је да Трамп није пријавио приход који подлеже опорезивању током 2015, 2016, 2017 и 2020. године, током којих је пријавио губитке у вредности од 82 милиона долара. Током две године у којима је пријавио опорезиве приходe, они су износили укупно 29 милиона долара, наводи британски лист.

Документи показују у којој мери је Трамп користио смањења пореза и пријављивање губитака како би смањио количину пореза коју мора да плати, и то у тренутку када се налази на врхунцу своје политичке каријере. Заједнички комитет рекао је да "нема став" о томе да ли је Трамп требало да плати већи или мањи порез у том периоду, али је забележио низ ставки на листи Трампових пореских пријава, наглашава "Фајненшел тајмс".

Међу њима се налази приход од камата на кредите који су дати Трамповој деци, укључујући Иванку Трамп, Ерика Трампа и Доналда Трампа млађег, Заједнички комитет тврди да се "поставља питање да ли су ове позајмице дате у као обични кредити између две једнаке стране, или је реч о прикривеним поклонима који би могли да активирају клаузулу о опорезовању поклона и који не потпадају под прописе о смањењу камата".

Као и многи инвеститори у сектору некретнина, Трампова предузећа структурисана ту тако да се сви приходи које она остваре опорезују тек након што буду уплаћени на  Трампов лични рачун.

Извештај показује да су Трампова предузећа током неколико година пријавила "или потпуно непостојање бруто прихода, или бруто приходе и расходе који су у потпуној равнотежи, па се поставља питање да ли је реч о регуларним пословним активностима, или су ту урачунати и трошкови за приватне активности и хобије", наводи британски лист.

Председник комитета Представничког дома који истражује Трампове пореске обавезе, демократа Ричард Нил, рекао је да се тај комитет бави Трамповим порезима пошто "Пореска управа САД није успела да изврши своје обавезе надзора пореских пријава бившег председника док је он био у Белој кући".

"Четири године комитет разматра како Пореска управа спроводи савезне пореске законе против председника, и обезбеђује њихово поштовање од стране председника“, рекао је он у уторак увече, наводи "Фајненшел тајмс".

"Председник није обични порески обвезник. Он има моћ и утицај коју нема ни један други Американац. А са великом моћи долази и велика одговорност", додао је он.

Републиканци су критиковали објављивање овог извештаја, тврдећи да је политички мотивисан.

"Ја сам дубоко забринут осипањем поверљивости пореских обвезника, као и опасним преседанима које објава овог извештаја поставља, која подрива поверење како у наше законе о опорезивању, тако и у законодавну грану власти", рекао је републикански сенатор из Ајдаха и вођа републиканца у одбору за финансије америчког сената Мајк Крапо.

image