Свет

Медији: Шеф НАТО-а на челу Међународног монетарног фонда?

Јенс Столтенберг, амерички фаворит за шефа ММФ-а
Медији: Шеф НАТО-а на челу Међународног монетарног фонда?www.globallookpress.com © IMAGO/Bernd Elmenthaler

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг могао би да постане нови шеф Међународног монетарног фонда (ММФ), пренела је норвешка телевизија ТВ 2, позивајући се на поуздане изворе у војном блоку предвођеном САД.

Штавише, одлазећи генерални секретар је фаворит САД за вођење организације са седиштем у Вашингтону, додао је извор. Фонд тренутно води Кристалина Георгиева, економиста из Бугарске, чији мандат престаје 2024. године.

Столтенберг је требало да напусти НАТО у септембру, али му је мандат продужен до краја 2023. због сукоба у Украјини. Будући да нема јасних кандидата за наследника, Столтенберг би могао да продужи свој мандат чак и након 2023. године, потенцијално за још годину дана, пренели су светски медији.

Пре него што му је продужен мандат, Столтенберга је норвешка влада поставила за шефа централне банке те земље.

Столтенберг, који је на чело НАТО-а дошао 2014. године, био је два пута премијер Норвешке, као и министар финансија, индустрије и енергетике.

Неколико високорангираних политичара се наводно разматра за новог шефа војног блока. НАТО наводно има за циљ да на чело први пут постави жену, а међу кандидаткињама су словачка председница Зузана Чапутова, естонска премијерка Каја Калас и бивша хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић.

Почетком новембра, "Њујорк тајмс" је пренео да је "главни кандидат" кога Вашингтон фаворизује да замени одлазећег генералног секретара НАТО-а Кристија Фриленд, актуелна министарка финансија и заменица премијера Канаде.

Ова политичарка позната је по свом снажном проукрајинском и антируском ставу, унука је Михаила Чомјака, који је издавао пронацистичке и антисемитске новине у окупираном пољском граду Кракову.

Фриландова је у есеју "Моја Украјина" из 2015. стала на страну деде и бабе описавши их као "политичке изгнанике са одговорношћу да одрже у животу идеју независне Украјине".

image