Свет

Годишњи извештај Ренда Пола: 482 милијарде долара из државне касе бачене улудо

Влада САД потрошила је новац да проучава хрчке на стероидима, кучиће на кокаину, пијане мишеве, али и да подстакне Етиопљане да носе ципеле и још много, много тога
Годишњи извештај Ренда Пола: 482 милијарде долара из државне касе бачене улудоGetty © Chip Somodevilla / Staff

Амерички сенатор из редова Републиканске партије Ренд Пол објавио је свој годишњи извештај "Фестивус" у ком анализира федералну потрошњу – утврдио је да је скоро пола билиона долара пореских обвезника протраћено на разноразне сулуде пројекте.

На пример, 118.000 долара дато је Националној научној фондацији за студију о томе да ли ће зликовац из Марвеловог филма Танос заиста моћи да пуцне прстима док носи рукавицу бесконачности (резултат: вероватно неће).

Полов извештај "Фестивус" инспирисан је истоименим празником из најгледанијег ситкома свих времена "Сајнфелда", који слави одрицање и супротстављен је божићној комерцијализацији. Револтиран експлозијом државног дуга за скоро два билиона долара у последњих годину дана, сенатор је пописао "државни отпад" вредан невероватних – 482.276.543.907 долара.

Та сума обухвата и 2,3 милиона долара које је користио Национални институт за здравље (НИХ) за експеримент који укључује убризгавање кокаина штенцима, те скоро 200.000 долара које је Министарство одбране (ДОД) потрошило за Старбаксове еспресо апарате.

"Ово ће бити 10. година заредом да с вама славим Фестивус. Под слављем подразумевам да се мало забавите на рачун Вашингтона. Ако се не смејемо, могли бисмо да заплачемо", написао је Пол на Твитеру пре него што је поделио најважније делове извештаја.

Полов извештај пуца високо у оптужбама: 3,5 билиона долара политичари у Конгресу потрошили су на тзв. Закон о смањењу инфлације, који на крају није учинио ништа у истинској борби против растуће стопе инфлације; 475 милијарди долара утрошено је за плаћање камата на државни дуг и 1,7 милијарди долара за одржавање 77.000 празних федералних зграда.

Извештај је открио да је Министарство одбране, поред поменутих еспресо машина, купило и неадекватне камуфлажне униформе вредне 28 милиона долара. Униформе са "шумском шаром" биле су планиране за пустињске пределе Авганистана.

Национални институт за здравље такође је потрошио значајну количину новца. То укључује 2,1 милион долара за подстицање Етиопљана да носе ципеле, три милиона долара за борбе хрчака којима су убризгани стероиди, 2,3 милиона долара за убризгавање кокаина штенадима бигла, 1,1 милион долара за "тренирање мишева да пију алкохол", и више од 519.000 долара за проучавање расне агресије уз помоћ мишева.

Институт за правосуђе Вера добио је 168 милиона долара да помогне илегалним имигрантима да избегну депортацију, а од 2008. до данас добио је више од 1,1 милијарде долара. 

"Стотине милиона тешко зарађених долара да би се помогло илегалним имигрантима да активно заобиђу законе о имиграцији", констатује Пол у извештају.

Потрошено је и 689.000 долара за проучавање романсе између папагаја и 187.000 долара да би се "проверило да ли је однос између кућних љубимаца и деце користан за ментално здравље".

image