Свет

Дачић: Орбан потврдио да је Мађарска стриктно против тзв. Косова у међународним организацијама

Главна порука Мађарске према Србији је јасна - да морамо да се "држимо заједно"
Дачић: Орбан потврдио да је Мађарска стриктно против тзв. Косова у међународним организацијама© Tanjug/Noemi Bruzak/MTI via AP

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Будимпешти да ће Мађарска гласати против пријема тзв. Косова у неке европске међународне организације као што су Савет Европе и ЕУ.

У изјави након једнодневне посете Мађарској током које је разговарао са премијером Мађарске Виктором Орбаном и министром спољних послова Петером Сијартом, Дачић је рекао да су му такав став више пута потврдили Орбан и Сијарто.

Након састанка са мађарским премијером, Дачић је рекао да се Орбан посебно заинтересовао, за став премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија о напретку дијалога Београда и Приштине.

"Питао ме је да ли Курти има било какву идеју о неким договорима или стално покушава да неким инцидентима минира било какав долазак до договора", рекао је Дачић.

Како је додао, главна порука Мађарске према Србији је јасна - да морамо да се "држимо заједно".

На питање Танјуга које су биле главне поруке после састанка са Орбаном Дачић је казао да је са Орбаном имао веома дуг разговор.

"Разменили смо мишљења о неким битним питањима. Орбан је нас упознао што се тиче политичке ситуације у Мађарској, која је исто комплексна као и наша. Ја сам га упознао са ситуацијом на Косову и Метохији", рекао је Дачић.

Како је истакао Србија и Мађарска морају заједнички да траже одговоре на актуелна питања која не потресају само наше земље него цео свет, али и одговоре на разна економска и енергетска питања.

"Они су веома заинтересовани да имамо заједнички приступ, да једни другима помажемо када су у питању нафта, гас. Нарочито у области енергетике, важно је да имамо добро повезана два енергетска система," рекао је Дачић.

Дачић и Орбан разговарали су и о важним стратешким пројектима две земље, о железничкој прузи, о градњи ауто-путева.

"Орбан ме је питао ко је крив за гужве на границама претходних дана. Договорили смо се да то у наредном периоду мора да се реши", рекао је Дачић.

Након састанка закључено је да Мађарска и Србија имају најбољу сарадњу на најбољем могућем нивоу до сада, како је рекао Дачић, у модерној историји.

Било је речи и о трећем трилатералном састанку званичника Србије, Мађарске и Аустрије на којима ће бити разматрам проблем илегалних миграција, али како је Дачић рекао, за сада се не зна када ће трилатерала бити заказана.

image