Свет

Бела кућа: Бајден није знао да се поверљиви документи налазе у његовој кући

Специјални тужиоци се понекад именују да би истражили политички осетљиве случајеве и делују уз одређен степен независности од правосуђа
Бела кућа: Бајден није знао да се поверљиви документи налазе у његовој кућиwww.globallookpress.com © © Chris Kleponis - Pool via CNP

Председник САД Џозеф Бајден није знао да се поверљиви документи из његових потпредседничких дана налазе у канцеларији његовог бившег института у Вашингтону или у кући у Вилмингтону, изјавила је данас портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер, преноси Танјуг. 

Бајден није знао шта се налази у тим поверљивим документима, саопштила је Бела кућа, након што је Мерик Гарланд, амерички секретар за правосуђе, најавио именовање специјалног тужиоца за истрагу поступања Бајдена у вези са поверљивим државним документима.

Гарланд је објавио да ће се истрагом бавити Роберт Хур, некадашњи тужилац у америчкој држави Мериленд.

Претходно је Бајден потврдио да је у његовој кући у Вилмингтону, у држави Делавер, пронађено још поверљивих докумената. Саопштено је да су документа пронађена у закључаној гаражи, као и у суседној просторији.

Амерички председник је указао да су његови правни заступници о томе одмах обавестили Секретаријат за правосуђе и да у потпуности сарађују у вези са тим случајем.

Секретар за правосуђе огласио се неколико сати пошто је правни заступник Беле куће објавио да је Бајденов правни тим пронашао додатна поверљива документа, из времена док је актуелни председник обављао функцију потпредседника у Обаминој администрацији.

Претходно је Бела кућа у понедељак потврдила да је први сет докумената пронађен у новембру 2022. у канцеларији Пен Бајден центра у Вашингтону.

Републиканци траже "процену штете"

У ишчекивању епилога - само откриће да је Бајден потенцијално погрешно руковао поверљивим папирима, могло би да створи политичке проблеме председнику који је Трампову одлуку да чува стотине таквих докумената у својој вили на Флориди назвао "неодговорном", навео је "Глас Америке".

Бајден је рекао да је био "изненађен када је сазнао да постоје било какви званични документи у његовој приватној канцеларији", али да су његови адвокати урадили оно што је требало да ураде - одмах су позвали Национални архив.

Републиканци у Конгресу траже да обавештајне служе ураде "процену штете" у вези са пронађеним поверљивим документима.

Ово откриће такође може да закомпликује одлуку Секретаријата за правосуђе о томе да ли да подигне оптужницу против Трампа у сличном случају, наводи "Глас Америке".

Иначе, Гарланд је новембра 2022. именовао Џека Смита на функцију специјалног тужиоца задуженог за истраге о бившем америчком председнику Доналду Трампу.
Те истраге обухватају Трампове поступке у вези са поверљивим документима и резултатима председничких избора 2020. 



image