Свет

Још поверљивог материјала нађено у Бајденовој приватној кући

У резиденцији америчког председника Џозефа Бајдена у Вилмингтону пронађено још пет страница поверљивих докумената
AP Photo/Evan Vucci

Још пет страница поверљивих докумената нађено је у резиденцији америчког председника Џозефа Бајдена у Вилмингтону, Делавер, рекао је специјални саветник Беле куће Ричард Заубер.

Он је објаснио да је у четвртак отишао у Вилмингтон како би омогућио да се Министарству правде достави документ који је Бајденов лични адвокат пронашао дан раније и да је тада међу материјалом пронађено још пет страница поверљивих докумената.

Последње откриће поверљивих материјала долази након што је ове недеље објављено да је материјал са ознаком тајности, који датира из времена када је Бајден био потпредседник, откривен у његовој кући и приватној канцеларији, што је Бела кућа крила од јавности месецима.

Како наводи "Блумберг", Бајден се сада суочава са политичким ризиком пред кампању за председничке изборе 2024, укључујући и специјалну истрагу о томе како су и због чега државна документа завршила и остала у његовом приватном поседу.

Поверљива документа су у новембру открили Бајденови адвокати у његовој канцеларији у Вашингтону, коју је он користио у време док је био потпредседник. Затим је провера проширена и на друга места која је Бајден користио као потпредседник, укључујући две куће у Делаверу. У једној од њих, пронађено је још докумената за ознаком тајности.

Бела кућа саопштила је да су документа прописно враћена савезним органима и да је даља потрага завршена. Али, како се истиче, Бајденови помоћници пружили су мало одговора о томе како су документа непрописно изнета, зашто је Бела кућа чекала да објави да су она откривена и ко је могао да има приступ материјалима.

image