Свет

У Бајденовој некадашњој канцеларији пронађени строго поверљиви документи

Укупно је пронађено двадесетак тајних докумената на две локације, од којих су неки строго поверљиви, пренси Си-Би-Ес
У Бајденовој некадашњој канцеларији пронађени строго поверљиви документи© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Међу десетак класификованих докумената који си откривени у некадашњој канцеларији америчког председника Џозефа Бајдена у институту "Пен Бајден центар" налази се и строго поверљиви материјал, преноси Си-Би-Ес.

Строго поверљиво представља највиши од три степена тајновитости, а цурење таквих докумената могло би да изазове "изузетно велику штету", објашњава неименовани амерички званичник за ту америчку мрежу.

Мање од десет класификованих докумената је пронађено у његовој резиденицји у Вилминготну, у савезној држави Делавер, и ни један од њих није био обележен као строго поверљив.

Укупно је пронађено око 20 класификованих докумената на две различите локације, наводи извор Си-Би-Еса.

Бајден није знао да се поверљиви документи из његових потпредседничких дана налазе у канцеларији његовог бившег института у Вашингтону или у кући у Вилмингтону, изјавила је портпарол Беле куће Карин Жан-Пјер.

Бајден није знао ни шта се у тим поверљивим документима налази, саопштила је Бела кућа, након што је Мерик Гарланд, амерички секретар за правосуђе, најавио именовање специјалног тужиоца за истрагу поступања Бајдена у вези са поверљивим државним документима.

Гарланд је објавио да ће се истрагом бавити Роберт Хур некадашњи тужилац у америчкој држави Мериленд.

Претходно је председник Бајден потврдио да је у његовом дому, у држави Делавер, пронађено још поверљивих докумената.

image