Свет

Нова провокација Америке: Шеф Конгреса Макарти планира посету Тајвану овог пролећа

Извештаји о предстојећем Мекартијевом путовању стижу у тренутку када републиканци у Представничком дому планирају да супротстављање Кини постане главни фокус нове већине у доњем дому
Нова провокација Америке: Шеф Конгреса Макарти планира посету Тајвану овог пролећаwww.globallookpress.com © Cliff Owen - CNP

Пентагон се припрема да нови председник Представничког дома Кевин Макарти посети Тајван касније ове године, објавио "Дејли мејл".

Овај портал, позивајући се на људе који су директно укључени у разговоре, наводи да Макарти планира да посети Тајван на пролеће.

Извештаји о предстојећем Макартијевом путовању стижу у тренутку када републиканци у Представничком дому планирају да супротстављање Кини постане главни фокус нове, републиканске, већине у доњем дому.

Прошле године, у јеку међуизбора, Макарти је рекао да ће одлетети у посету Тајвану ако постане председник Представничког дома, усред критика на рачун путовања тадашње председнице Представничког дома Ненси Пелоси.

Колико је сукоб са Кином у фокусу нове америчке власти у Конгресу, показује то што је једна од првих акција на 118. сазива Конгреса била успостављање Комисије за стратешко надметање између Сједињених Држава и Комунистичке партије Кине (КПК).

Представник Мајк Галагхер из Висконсина биће председавајући у овом телу, а у њему ће учествује и тексашки конгресмен Мајкл Мекол.

"Одабрани комитет ће наставити критичан рад који смо започели у Радној групи и показује да је републикански дом фокусиран на КПК као егзистенцијалну претњу нашој држави", рекао је Мекол о новом комитету. "Комитет је, такође, прилика за демократе Представничког дома да се коначно придруже двопартијским напорима да се супротставе КПК, што су одбили да ураде у кинеској радној групи."

"Дејли мејл" упозорава да би могуће путовање на Тајван, острво у источној Азији, захтевало значајно безбедносно планирање и припрему за сваки могући одговор Кине.

Макарти је подржао историјско путовање своје претходнице Ненси Пелоси Тајвану, иако је то појачало тензије између Пекинга и Вашингтона. Бивша председница Представничког дома долетела је у Тајпеј авионом америчког ваздухопловства у августу 2022. заједно са још пет чланова Конгреса.

Пелоси је доспела на насловне стране када је, током путовања, Кину оптужила да "стоји на путу" учешћу Тајвана у међународним пословима и упозорила да америчка посвећеност очувању демократије "остаје гвоздена".

Макарти је похвалио то путовање Пелоси и рекао новинарима да би желео да предводи делегацију Конгреса на Тајвану као будући председавајући.

"Волео бих да то урадим као председавајући" Доњег дома, рекао је Мекарти.

Долазак америчке званичнице на Тајван подигло је тензије, а Кина је као одговор извела војне вежбе. Највиши званичници КПК такође су критиковали посету, тврдећи да је то кршење америчке политике према Тајвану.

Ипак, Вашингтон је наставио своје акције, па је неколико других посланика такође отпутовало на Тајван последњих месеци, међу којима је сенатор Тод Јанг који је прошле недеље био на острву. 

Такозвани амерички "јастребови" траже од Бајденове администрације да заузме тврђи приступ Кини када је у питању Тајван, наводећи да је острво под растућом претњом инвазије Пекинга.

image
VV inauguration
banner