Свет

Медији: Пољска тајно слала Кијеву комплетне "мигове" под назнаком "резервни делови"?

Кијевски режим је тајно добио одређени број пољских МиГ-29 борбених авиона још на почетку сукоба, тврде пољски медији
Медији: Пољска тајно слала Кијеву комплетне "мигове" под назнаком "резервни делови"?Getty © Omar Marques/Getty Images

Пољска је, наводно, Украјини већ у тајности испоручила одређени број оперативних борбених авиона МиГ-29, пренели су пољски медији.

Након што су немачка влада и председник САД Џозеф Бајден најавили испоруку својих тенкова "леопард 2", односно "Абрамс" Украјини, Кијев је поновио захтеве за борбеним авионима које би употребио против руских снага у сукобу.

Слање авиона неки западни званичници претходно су сматрали ескалаторним кораком који се не сме догодити, будући да би ти авиони могли да буду искоришћени за напад на руску територију.

Немачки канцелар Олаф Шолц одбацио је могућност слања авиона у Украјину, навевши да "Немачка не користи авионе Ф-16" које кијевски режим захтева, док су Британски медији пренели да Лондон такође неће слати своје "тајфуне".

Пољска је још на почетку војне операције у марту прошле године понудила да све своје борбене авионе МиГ-29 совјетске производње пошаље украјинским ваздухопловним снагама, под условом да САД пошаљу Ф-16 авионе који би "попунили" пољске ваздушне снаге. Од идеје се одустало јер је Вашингтон проценио да би то довело до ескалације сукоба.

"Пољска не сме бити једина земља НАТО која сноси ризик, а да га друге земље не компензују или деле на било који начин; наставићемо да разговарамо са нашим савезницима о авионима МиГ-29", рекао је пољски министар спољних послова Павел Јаблонски пољским медијима 9. марта 2022.

Резервни делови или функционални авиони?

Неколико дана касније, званичници Украјинске ратне авијације саопштили су да званично нису добили ниједан нови авион од својих савезника, већ само резервне делове који су искоришћени за обнављање и поправку постојеће флоте.

Позивајући се на изворе унутар владе, пољски лист "Џиеник газета правна" је објавио да је Пољска управо у том периоду допремила неколико комплетних "Мигова" за Кијев.

Како лист наводи, авиони су расклопљени и послати означени као резервни делови.

"Труп или крила су такође резервни делови", наводе извори.

Колико озбиљно Запад схвата сопствене "црвене линије"?

Компанија "Локид Мартин" саопштила је да су спремни да задовоље потражњу за авионима Ф-16 у тренутку када неки од најближих европских савезника Украјине покушавају да Кијеву обезбеде борбене авионе.

Холандски министар спољних послова Вопке Хоекстра рекао је прошле недеље да ће Холандија "отвореног ума" размотрити све захтеве за слање Ф-16 и да нема "никаквих табуа" о војној подршци.

Холандија има око 40 Ф-16 и у процесу је куповине напреднијих Ф-35.

Поред Холандије, још седам европских земаља НАТО-а користи Ф-16, укључујући Пољску, Норвешку и Румунију.

image
VV inauguration
banner