Свет

Живот побеђује и под рушевинама: Призори из Турске и Сирије оставили свет без речи (ФОТО, ВИДЕО)

Порођај под срушеном зградом, први удах после више од 20 сати, деца остала без родитеља или они без деце...само су неки од догађаја који су обележили катастрофу од које је погођено више од 23 милиона људи
Живот побеђује и под рушевинама: Призори из Турске и Сирије оставили свет без речи (ФОТО, ВИДЕО)Getty © Burak Kara / Stringer

Последице разорних земљотреса у Турској и Сирији оставиле су свет без речи. Потресне слике, приче, сведочења не престају да обилазе читаву планету од јуче.

Више од 7.000 људи страдало је у серији разорних земљотреса, а јучерашњи дан обележила је катастрофа која дуги низ година није виђена у ове две земље, а током ноћи је у централној Турској дошло до још једног потреса јачине 5,6 по Рихтеру.

На интернету се појавио снимак девојчице која је у разорном земљотресу у Сирији изгубила целу породицу.

Информације о њој објавио је "Њукор Индиа", наводећи да је јуче у току дана извучена из рушевина у Сирији – земљи коју је поред Турске најјаче погодила серија земљотреса.

Живот пронађе пут, а рађање не пита за околности. Храбра сиријска мајка донела је на свет хероја, чији ће рођендан неко време памтити читав свет. Донела је бебу на свет у немогућим околностима, а смрт мајке која је убрзо наступила, нека остане за подсетник - живот се рађа и у руинама.

У међувремену, у суседној земљи још једна фотографија обилази планету. Фотографија бебе која је спашена у Турској.

Ма колико било потресно, свака слика или снимак у којем се види да из рушевина неко "мрда", на крају унесе веру у живот. Девојчица која руком чува главу своје сестре испод рушевина и говори:"Господине, спасите моју сестру и мене, бићемо ваши робови".

Спасиоци су током ноћи наставили потрагу за преживелима, по хладноћи, киши или снегу, понекад и голим рукама, како би спасили сваки могући живот, попут седмогодишње девојчице која је изронила у прашњавој пиџами из рушевина у Хатају на граници са Сиријом, пред очима репортера АФП-а, након више од 20 сати ужаса.

Њене прве речи након што је видела прву светлост, биле су: "Где ми је мама?"

Гардијан преноси да је трогодишњи дечак извучен из рушевина након 22 сата.

Да је пас човековој највернији пријатељ показује и случај љубимца, који је дозивао у помоћ за своје власнике, чије су се руке назирале из рушевина, дима и прашине.

Након неколико сати мукотрпне потраге, сиријски спасиоци извукли су девојчицу из рушевина, а када су је затекли била је прашњава и имала је трагове крви на себи. На срећу, била је присебна.

Наиме, камера је успела да забележи њен поглед у тренутку када је угледала спасиоце, а тај снимак обишао је свет и нико није остао равнодушан на овај болан призор.

У Турску су стигли спасилачки тимови из Србије, изјавио је заменик начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а Србије Недељко Гагић.

"Србија је упутила помоћ грађанима Турске, министар је на налог председника упутио два тима, у којем је 27 припадника и један специјално обучени пас за претрагу у рушевинама", рекао је за Гагић.

Према његовим речима, спасилачки тимови из Србије сада чекају поделу посла и почетак радова на потрази за преживелима.

Празнине, које су се заувек насукале на душе људи који су изгубили члана породице, никада неће успети да "закрпи" ниједна хуманитарна помоћ, која је прелетала преко порушене Турске и Сирије хладног фебруарског дана 2023. године.

Око 23 милиона људи могло би да буде погођено земљотресима који су потресли југоисточну Турску и северну Сирију, саопштила је данас Светска здравствена организација која је обећала дугорочну подршку после првог слања хитне помоћи.

image