Свет

Зеленски признао: Још 2019. сам одлучио да не испоштујем Минске споразуме

Након Ангеле Меркел и Франсоа Оланда и украјински лидер признао да није планирао да у потпуности испуни онo што је потписано 2014. и 2015. године
Зеленски признао: Још 2019. сам одлучио да не испоштујем Минске споразумеwww.globallookpress.com © Nicolas Maeterlinck

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је данас за "Шпигл" да је 2019. године својевољно одлучио да не испоштује Минске споразуме потписане 2014. и 2015. године, јер је схватио да они неће довести до решења проблема и очувати суверенитет Украјине.

О овоме је, како је додао, обавестио Емануела Макрона и бившу немачку канцеларку Ангелу Меркел, рекавши да Кијев не може комплетно да испуни све одредбе споразума, што је ове европске политичаре, како је саопштио француски "Фигаро", наљутило. О овоме је, напоменуо је Зеленски, био обавештен и руски председник Владимир Путин. 

"Ускочио сам у тај воз, који је, да будем искрен, већ ишао у пропаст. Под 'возом' мислим на споразум у целини. Свака појединачна ставка је један вагон, и када се мало удубиш у све ово схваташ да је све направљено тако да једна страна не може нешто да испуни, док друга страна замрзава сукоб", рекао је за "Шпигл". У интервјуу за "Фигаро" украјински председник је додао да су ови договори, заправо, били "уступак Русији". 

Мински споразуми нису имали за циљ да се, како је казао, "очува независност Украјине", пренео је немачки медиј. То је, како је рекао Зеленски, било наметнуто решење које није водило правом изласку из проблема.

"Разумем њихову тачку гледишта (западних земаља): пре свега, желели су да мало задовоље апетите Русије на рачун Украјине. Одуговлачење је сасвим нормално у дипломатији". 

Због тога, Украјина је овај договор користила само за размену заробљеника, пошто је видела да се споразуми ипак могу користити како би се остварила нека друга корист. То је, према речима украјинског председника, била једна од позитивних страна споразума.  

"А онда сам се концентрисао на питање размене заробљеника и рекао шефу кабинета председника: Андреј, хајде да се посветимо том питању, ради се о људима. А када успемо да остваримо размену заробљеника по принципу "сви за све", видећемо шта даље", пренео је "Шпигл". 

Подсетимо, бивша немачка канцеларка признала је крајем прошле године да су Мински споразуми били потписани како би се Кијеву дало више времена да ојача. Ово је потврдио и бивши француски председник Франсоа Оланд, док је председник Русије поручио да су овакве изјаве за њега ипак биле неочекиване. Све ово пак није спречило да Меркел ове године добије награду Уједињених нација за мир

Одмах након потписивања Минских споразума пре осам година, тадашњи украјински председник Петар Порошенко изјавио је да их сматра успехом, који ће довести до јачања Оружаних снага Украјине и низа реформи.  

Након осам година од потписивања споразума, Порошенко је крајем јануара ове године у интервјуу за Би-Би-Си рекао да су споразуми "дали Украјини осам година да изгради војску, економију и формира глобалну проукрајинску антипутинску коалицију". 

image
VV inauguration
banner