Свет

"Вашингтон пост": Улога Пентагона у ударима "химарса" на руске циљеве већа него што се знало

Америчка војска украјинским снагама обезбеђује координате циљева, Украјинци испаљују ракете тек када добију податке од САД
"Вашингтон пост": Улога Пентагона у ударима "химарса" на руске циљеве већа него што се знало© Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Украјински званичници рекли су да су им за већину ракетних удара које спроводе уз помоћ напредних система из Сједињене Државе – потребне координате које такође обезбеђују или потврђују САД и њихови савезници.

Та пракса, открива "Вашингтон пост", указује на дубљу и оперативно активнију улогу Пентагона у руско-украјинском сукобу.

Ове, досад непознате информације потврдила су три висока украјинска званичника и један амерички, а пракса се спроводи откад су у Украјини у употреби амерички ракетни систем високе покретљивости "химарс" и слично високопрецизно вођено оружје, попут вишецевних ракетних система М270, од којих сваки испаљује ракету америчке производње која може да путује до 80 километара.

Дакле, украјинске снаге готово никада не лансирају напредно оружје без конкретних координата које им даје америчко војно особље из база у другим деловима Европе, а тај "начин рада" требало би да Вашингтону улије поверење у вези с наставком слања оружја већег домета кијевским снагама.

Високи амерички званичник, који је, наравно, желео да остане анониман, потврдио је кључну америчку улогу у ракетирању и рекао да помоћ при циљању служи да се осигура прецизност погодака, односно, да се очувају залихе скупоцене муниције.

Пентагон негира да одређује мете украјинских напада

Пентагон је најпре одбијао да ово коментарише, а потом је издао саопштење у коме се подсећа да су одавно признали да деле обавештајне податке са Украјином те да су временом оптимизовали начин на који то чине, као и то да Украјинци сами проналазе циљеве, дају им приоритете и одлучују како ће се ангажовати.

"САД не одобравају циљеве, нити смо укључени у избор циљева", ограђују се из Пентагона.

"Постов" извор из украјинске војске описао је процес циљања: прво идентификују мете које желе да погоде и локације на којима се оне налазе, те информације потом шаљу команди која затим преноси захтев америчким партнерима за прецизније координате.

Уколико Американци не дају тражене координате, украјинске трупе не пуцају.

Пошто Кијев не жели да промаши и тако троши вредну муницију, обично бира да не пуца без америчке потврде, додао је званичник.

Американци "ионако контролишу сваки хитац"

Иначе, украјинска влада већ месецима лобира у Вашингтону за прецизно оружје већег домета, што администрација америчког председника Џозефа Бајдена за одбија, јер тобоже страхује да би тај потез могао да испровоцира Русију и директно увуче Сједињене Државе у рат.

"Ионако контролишу сваки хитац, па је бесмислено када кажу: 'Бојимо се да ћете то искористити у неке друге сврхе'. И да желимо, не бисмо то могли да урадимо", прокоментарисао је украјински званичник, што пак амерички извор "Поста" изричито негира: "Није истина да Украјинци чекају наше одобрење у одабиру циљева."

"Пост" подсећа и да је у интервјуу за тај лист у октобру 2022. шеф ракетних снага и артиљеријске обуке украјинске војске, генерал-мајор Андриј Малиновски рекао да су западни савезници Украјине потврдили координате за циљеве уочи контраофанзиве у Харкову.

"Партнери су разрадили процес", рекао је Малиновски, "при чему је Украјина добила прецизне координате како би се осигурало да неће промашити свој циљ вишеструким ракетним артиљеријским системима. Информације о координатама су такође биле решење када је руско ометање сигнала спречило дронове у извиђању из ваздуха на бојном пољу."

"Сви смо ми у суштини увек онлајн", додао је. "Дају нам координате и ми онда одмах пуцамо."

image