Свет

Бајден данас износи детаље о обореним балонима, званичници верују да је један летео ка Хавајима

Конгрес требало да размотри могућност постављања транспондера на метеоролошке балоне који лете на великим висинама како би се олакшало америчкој војсци да уочи могуће претње, сматра сенатор Марк Кели
Бајден данас износи детаље о обореним балонима, званичници верују да је један летео ка Хавајима© Tanjug/FBI via AP, File

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден требало би данас да изнесе детаље о америчком обарању кинеског балона и још три објекта на великим висинама, рекла су два добро обавештена неименована извора, а пренео је Ројтерс.

Не зна се тачно време када ће се Бајден обратити јер треба и да обави преглед у болници "Валтер Рид".

Званичници Сједињених Америчких Држава верују да је балон који је оборен изнад Јужне Каролине 4. фебруара ишао ка Гуаму и Хавајима, али је променио правац кретања због ветрова, рекао је извор из државних структура који није желео да буде именован.

Балон је према тврдњама САД кинески шпијунски балон за надзор, док Пекинг тврди да се радило о цивилној летелици за метеоролошке потребе. "Вашингтон пост" објавио је да је америчка војска пратила балон од његовог полетања са острва Хајнан близу кинеске јужне обале.

Из војних кругова у понедељак је саопштено да су извукли критичну електронику из балона, као и велике делове саме летелице.

Сенатор Марк Кели изјавио је да би Конгрес требало да размотри могућност постављања транспондера на метеоролошке балоне који лете на великим висинама како би се олакшало америчкој војсци да уочи могуће претње.

"Са транспондерима ћемо умногоме олакшати војсци. Не желимо да испаљујемо пројектиле на Насин метеоролошки балон", рекао је сенатор из редова демократа у интервјуу за Ројтерс.

image