Свет

Пекинг: Одуговлачење украјинсе кризе нанеће штету Европи, Берлин да ради на сузбијању ескалације

Шеф канцеларије Комисије за спољне послове КПЈ навео да ће кинеске власти, чак и под најтежим околностима, радити на мировном решењу
Пекинг: Одуговлачење украјинсе кризе нанеће штету Европи, Берлин да ради на сузбијању ескалације© Tanjug/ Thomas Kienzle/Pool Photo via AP

Инцидент попут експлозије на Северном току може да се понови у случају да се украјинска криза не заустави, рекао је шеф канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине и бивши министар спољних послова Ванг Ји током састанка са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок у Минхену.

"Разумемо забринутост Немачке због кризе у Украјини", рекао је Ји, преноси НЦНА. "Што се криза дуже одуговлачи, то ће више штете бити начињено Европи. Инциденти слични експлозијама Северног тока могу се изненада поновити".

Према његовим речима, кинеске власти, чак и под најтежим околностима, намеравају да допринесу мирном решавању украјинске кризе.

"По питању Украјине, Кина је доследно чинила напоре да промовише помирење и мировне преговоре. Без обзира колико је тешка ситуација, нећемо одустати од ових напора", рекао је дипломата.

Појаснио је да је Пекинг заинтересован за јачање сарадње са европским земљама како би се што пре смањила ескалација сукоба у Украјини, а током састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом предложио је немачкој страни да игра конструктивну улогу у смањењу ескалације сукоба у Украјини.

"Надам се да ће Немачка играти конструктивну улогу у смањењу ескалације. Кина и Немачка су независне и самосталне силе, имају заједничку одговорност за одржавање мира широм планете и суочавање са глобалним изазовима", нагласио је Ванг Ји.

image
VV inauguration
banner