Свет

Зеленски: Макрон губи време размишљајући о преговорима, не бранимо Бахмут по сваку цену

Зеленски каже да би дијалог са Москвом био бескорисан, и додаје да се Кијев спрема за "кратак рат и победу"
Зеленски: Макрон губи време размишљајући о преговорима, не бранимо Бахмут по сваку ценуwww.globallookpress.com © Press Office of Ukraine/ThePresidentialOfficeUkraine

Француски председник Емануел Макрон разговарао је телефоном са украјинским председником Владимиром Зеленским о могућем мировном плану и актуелној ситуацији, саопштено је из Јелисејске палате, а преноси Танјуг.

У саопштењу Јелисејске палате каже се да је Макрон поновио да се залаже за додатну помоћ НАТО-а Украјини и потврдио своју подршку Зеленском за његов мировни предлог у 10 тачака.

Али да председник Владимир Зеленски и не размишља о миру, потврђује то што је у интервјуу листу "Коријера дела сера" објављеном у недељу, поручио да француски лидер губи време размишљајући о било каквом дијалогу са Русијом.

Зеленски је за италијански дневник одговорио на сугестију Макрона да Русију треба "победити, али не и сломити" и да ће сукоб у Украјини морати да се реши преговорима.

"Биће то бескорисни дијалог. У ствари, Макрон губи време. Дошао сам до закључка да нисмо у стању да променимо став Русије. Ако су одлучили да се изолују у сну о обнови старог совјетског царства, ми не можемо ништа да урадимо поводом тога. На њима је да изаберу или хоће ли или неће да сарађују са заједницом народа на основу међусобног поштовања", рекао је Зеленски.

Макрон је у интервјуу за "Журнал ди диманш" рекао да не верује у промену режима и да су мале шансе за демократско решење унутар руског грађанског друштва, као и да нема алтернативе враћању Путина за преговарачки сто.

Због тога му је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарову поручила да Француска треба да се сети пораза Наполеона Бонапарте у 19. веку у Русији.

Описујући њихов телефонски разговор, Зеленски ипак није поменуо најновије Макронове коментаре. Лидери су, како се наводи, разговарали о стратегијама, укључујући заједничке одлуке за које је украјински председник рекао да треба да буду достављене уочи овонедељне прве годишњице Специјалне војне операције.

Украјинци неће бранити Бахмут по сваку цену

Украјинске трупе ће бранити Бахмут али не по сваку цену, већ само док је то "разумно", поручио је Зеленски одговарајући на питање новинара италијанског листа "Коријере дела сера".

"Важно нам је да га одбранимо, али не по сваку цену и по цену да сви изгину. Борићемо се све док то је разумно", рекао је Зеленски.

Бахмут је град у Доњецкој области, на истоку Украјине и важно је саобраћајно чвориште огромног значаја за снабдевање украјинских трупа у Донбасу.

Према оцени Зеленског, Руси одатле желе даље до Краматорске и Славјанске, затим до границе Донбаса и до Дњепра, ако буду могли.

"Ми пружамо отпор, а у међувремену припремамо следећи контранапад", рекао је он.

На питање да ли Украјина може да издржи дуготрајни рат "за који се спрема председник Русије Владимир Путин", Зеленски је одговорио да се Кијев спрема за кратак рат и за победу.

"Што пре, то ћемо имати мање жртава", истакао је председник Украјине.

image
VV inauguration
banner