Свет

Пекинг објавио документ о глобалном концепту безбедности: Не доливајте уље на ватру

У документу се чврсто подржава структура управљања безбедношћу у чијем је центру УН и подржавају се напори да се спречи рат
Пекинг објавио документ о глобалном концепту безбедности: Не доливајте уље на ватруwww.globallookpress.com © Zhang Chenlin

У нуклеарном рату се не може победити и никада се не сме ни водити, објавила је Кина у Концепту Глобалне безбедносне иницијативе који је објавила у уторак усред растућих ризика и изазова са којима се свет данас суочава.

Кинески министар спољних послова Ћин Ганг рекао је на форуму у уторак у Пекингу да је Кина званично објавила концепт документа Глобалне безбедносне иницијативе, у којем се у потпуности разрађују идеје и принципи, појашњавају се механизми сарадње и наглашавају кинеске одговорности и чврста решеност да се заштити светски мир, наводећи 20 главних праваца сарадње, објавио је "Глобал тајмс".

У документу се чврсто подржава структура управљања безбедношћу у чијем је центру УН и подржавају напори да се спречи рат, да се буде предводник у послератној обнови, позивајући велике земље да играју водећу улогу у питањима глобалне безбедности, да одбаце хегемонију и да изграде мирну коегзистенцију, обезбеђујући стабилне и уравнотежене односе између великих земаља, рекао је Ћин.

Документ укључује неколико кључних концепата и принципа, укључујући останак посвећености визији заједничке, свеобухватне, кооперативне и одрживе безбедности, поштовање суверенитета и територијалног интегритета свих земаља и поштовање циљева и принципа Повеље УН, узимајући у обзир легитимне безбедносне бриге свих земаља.

Такође је наглашено да земље треба да остану посвећене мирном решавању разлика и спорова између земаља кроз дијалог и консултације, одржавајући безбедност и у традиционалним и нетрадиционалним доменима.

Иницијатива представља основну идеју која наглашава људску заједницу са заједничком будућношћу, коју је поздравило и подржало више од 80 земаља и региона, рекао је Кин.

Да би остварила ову визију, Кина ће одржавати сусрете на високом нивоу у вези са иницијативом и позвати различите стране да разговарају о безбедносним питањима, што није привилегија неколико одабраних земаља, рекао је кинески министар спољних послова.

"Документ је отворен и инклузиван, и ако би се било која земља придружила иницијативи и искрено жели да заштити светски мир, ми ћемо то подржати", рекао је Ћин.

Као део концепта документа, Кина позива све земље да практикују истински мултилатерализам, одупирући се хладноратовском менталитету, унилатерализму, блоковској конфронтацији и хегемонизму. Земље треба да чврсто подржавају консензус да се у нуклеарном рату не може победити и да се никада не сме водити, те да се промовишу политичко решење међународних и регионалних жаришта.

"Прошло је годину дана откако је украјинска криза ескалирала на свестрани начин, а ситуација је привукла међународну пажњу. Кинеска страна је дубоко забринута због ескалације сукоба и потенцијала да развој догађаја измакне контроли", рекао је Ћин.

Од избијања кризе, позиција Кине је увек била заснована на исправном и погрешном и придржавала се објективности и правичности.

"Кинески председник Си Ђинпинг изнео је четири обавезна, четири заједничка добра и три тачке размишљања, које су одиграле одговорну и конструктивну улогу у ублажавању ситуације и решавању кризе", рекао је Ћин.

Кинеска мудрост

Кина ће наставити да промовише мировне преговоре, давати кинеску мудрост за свеобухватно решење украјинског питања и радити са међународном заједницом на промовисању дијалога и консултација како би се одговорило на забринутост свих страна у тражењу заједничке безбедности, рекао је Ћин.

"Истовремено, апелујемо на релевантне земље да одмах престану да доливају уље на ватру, престану да окривљују Кину и престану да провоцирају ситуацију коришћењем референци попут 'Украјина данас, Тајван сутра'", рекао је кинески званичник.

Током говора, Ћин је такође напоменуо да се развој Кине не може одвојити од стабилног међународног окружења. Слично, без безбедности Кине, неће бити глобалне безбедности.

"Спољно потискивање и обуздавање Кине континуирано је ескалирано и интензивирано, што представља озбиљну претњу суверенитету и безбедности Кине", рекао је он.

Учесници форума рекли су за "Глобал тајмс" да поздрављају предлог Кине и да је важно да се дијалогом решавају глобална и регионална питања која изазивају забринутост.

"Без мира не може бити развоја", рекао је Сијабонга Квел, амбасадор Јужне Африке у Кини. Напоменуо је да се свет суочава са многим кризама, укључујући опоравак после пандемије, проблем климатских промена и нетрадиционалне безбедносне претње. "Подржаћемо сваку иницијативу која подржава одрживи мир и развој за заједнички просперитет и развој", рекао је он.

Јужноафрички изасланик је рекао да га је највише импресионирало из Киновог говора то да је велика земља попут Кине посвећена одбацивању хегемоније.

"Заиста се надамо да све развијене земље могу да следе пут да се постарају, а не користе економску или војну снагу да приморавају друге", рекао је Цвел.

Цвел је такође истакао да је Кина важан играч у глобалним пословима. "Ако изолујете Кину, или ако не укључите Кину <не може бити одрживог мира", рекао је јужноафрички дипломата коментаришући Ћинове речи да "без безбедности Кине неће бити глобалне безбедности".

Да би се постигао глобални мир и мултилатерализам, земље треба да остану посвећене отворености и инклузивности, што не може искључити ниједну значајну земљу попут Кине, истакао је он.

image