Свет

Бајден у Пољској: Обраћање Европи, али и "човеку у Кремљу"

Амерички председник из Варшаве ће тражити даљу подршку за Украјину. Ипак, Си-Ен-Ен указује и да "постоји забринутост, како у Пољској, тако и у Украјини, око трајне помоћи САД"
Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

"За име Богa, овај човек не може остати на власти", завапио је пре готово годину дана амерички председник Џозеф Бајден говорећи у дворишту Краљевског замка у Пољској о руском председнику Владимиру Путину.

Путин је, међутим, и даље на својој функцији, а Бајден је стигао у Европу ишчекујући годишњицу Специјалне војне операције у Украјини, која га је, како наводи Си-Ен-Ен, све више доводила у сукобе са руским лидером.

"Путинов освајачки рат пропада. Мислио је да може да нас надживи", рекао је јуче у Украјини Бајден, као да је заборавио да је у Кијев стигао само захваљујући безбедносним гаранцијама које му је осигурао баш руски колега.

Његов сукоб са Путином постао је готово личан, истиче Си-Ен-Ен, подсећајући да је остарели амерички председник руског колегу називао "ратним злочинцем" и "чистим насилником", оптужујући Русију за геноцид и, у свом прошлогодишњем говору у замку, имплицитно позивајући на промену власти у Москви. У међувремену, Запад непрестано тврди да није у рату са Русијом.

У складу с тим, из истог замка у Варшави Бајден и данас намерава да поново прича причу о важности подршке Украјини, чак и када трошкови расту, а јавна подршка јењава, указује Си-Ен-Ен.

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен описао је обраћање Пољској као "афирмативну изјаву о вредностима" која ће украјински сукоб поставити у шири контекст. Рекао је да није планирано да то буде директно побијање Путина и његовог данашњег обраћања у коме је оптужио Запад за изазивање сукоба.

"Данашње изјаве председника САД односе се на нешто веће. Ми смо изабрали овај пут и овај датум, али не зато што је данас говорио председник Путин", тврди Саливен.

За разлику од последњег Бајденовог појављивања у Варшави, још у време док је Запад очекивао да ће се руска економија урушити под теретом западних санкција, сада изгледа да ће се сукоб продужити бар још годину дана. Преговора о миру, ни на видику.

Зато ће у својој посети Европи Бајден, најављује америчка ТВ мрежа, опет вапити за Украјину, демонстрирајући Путину и Русији да одлучност Запада да подржи ту земљу не слаби. На састанцима са председником Пољске Анджејем Дудом и другим источноевропским савезницима, он ће, како се наводи, поновити своју посвећеност безбедности тих земаља.

Како распиривање рата утиче на америчке прилике?

Сукоб у Украјини, међутим, оставио је неизбрисив траг на готово све аспекте Бајденовог председничког мандата, а он сам је "оставио свој траг у рату". И то траг вредан милијарде америчких долара у испоруци оружја, што је изазвало грчеве у глобалној економији, а створило му и политичке проблеме код куће, пружајући му прилику да демонстрира своју честу тврдњу да се "Америка вратила".

У САД, неки конзервативни републиканци одбијају да пруже додатну помоћ Украјини, иако се чини да лидери странке непоколебљиво подржавају мешање у конфликт са Русијом. Док се Бајден припрема да објави своје намере да се кандидује за реизбор, у Европи расте забринутост да би промена у Белој кући могла да најави промену политике према Украјини.

"Морам да кажем да постоји забринутост, како у Пољској, тако и у Украјини, око трајне помоћи САД мимо ове администрације. Овај рат би изгледао сасвим другачије без подршке САД", рекао је генерални директор немачког Маршаловог фонда у Варшави Михал Барановски.

Званичници Беле куће рекли су да у предстојећем Бајденовом говору из варшавског замка поводом обележавања годишњице рата он планира да говори о губицима које је сукоб нанео остатку света.

Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност, рекао је да ће председникова порука бити за "људе широм света".

Али готово годину дана након што је позвао на његово протеривање са исте локације, Бајден такође планира да пренесе и поруку "једном човеку" у Кремљу.

"Чућете га како шаље поруке господину Путину, као и руском народу", рекао је Кирби, а пренео Си-Ен-Ен.

image