Свет

Украјинци поново позивају на санкционисање руске нуклеарне индустрије од које Запад зависи

Кијев упорно покушава да приволи ЕУ да санкционише руски нуклеарни сектор
Украјинци поново позивају на санкционисање руске нуклеарне индустрије од које Запад зависиwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Десети пакет санкција ЕУ против Русије мора да буде фокусиран на нуклеарну индустрију, рекла је "Политику" потпредседница украјинске владе Јулија Свириденко.

ЕУ би у петак, на годишњицу Специјалне војне операције у Украјини, требало да објави нове казнене мере усмерене на Русију. Проблем је што Европа зависи од нуклеарног горива и технологије.

"Стварно морамо да променимо наратив о 'Росатому' и (руској) нуклеарној индустрији", рекла је Свириденко која се у Бриселу састала са дипломатама ЕУ у покушају да их приволи да уведу строже санкције Москви. "Росатом" је руски нуклеарни гигант.

Апел Украјине уследио је након што је Путин у уторак најавио да ће Москва суспендовати учешће у последњем преосталом споразуму о контроли нуклеарног наоружања између Русије и Сједињених Држава, што је подстакло забринутост Запада да би сукоб у Украјини могао да ескалира у нуклеарни. Москва је више пута нагласила да не намерава да употреби нуклеарно оружје, осим у случају да буде нападнута.

Русија ће обуставити учешће у Новом СТАРТ уговору, најавио је Путин.

Недостатак јасних порука о санкцијама против руске нуклеарне индустрије даје Путину слободу да спроводи тестове нуклеарног наоружања, тврди Свириденко. Ово је још један пример да се Русија понаша "као терористичка земља", рекла је она. "Зато мислим да би то требало да буде у пакету санкција."

Литванија је, уз Кијев, најгласнија у позивима да најновији пакет санкција укључи мере усмерене на руску нуклеарну индустрију, а министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис рекао је за "Политико" да постоји "начин да се 'Росатом' дода" на листу санкционисаних.

Украјински председник Владимир Зеленски апеловао је на санкционисање руског нуклеарног енергетског гиганта када су лидери ЕУ почетком фебруара посетили Кијев. Мађарска која, наводи портал, зависи од Русије, томе се успротивила.

Оно што је "Политико", згодно, "заборавио" да помене је да није само Мађарска зависна од руског нуклеарног горива. Подаци британског института РУСИ показују да је продаја руског нуклеарног горива и технологије у ЕУ скочила на највиши ниво у последње три године.

Уз то, за разлику од многих, Русија је наставила да улаже у производњу нуклеарног горива и технологије након распада Совјетског Савеза, чак и када је та индустрија атрофирала у другим деловима света.

Другим речима, ако би Запад санкционисао нуклеарну индустрију и снабдевање из Русије, то би им се - као и већина осталих санкција уведених Москви - жестоко обило о главу.

image