Свет

Кина у УН: Наоружавање Кијева не доноси мир

Главни приоритет Пекинга је да без одлагања омогући прекид ватре и прекид непријатељстава, рекао је Даи Бинг
Кина у УН: Наоружавање Кијева не доноси мирwww.globallookpress.com © Xie E/XinHua

Кина позива Запад да уместо увођења нових санкција Русији учини све да се оконча сукоб у Украјини, изјавио је заменик кинеског амбасадора у УН Дај Бинг. Према његовим речима, Кина верује да је решавање украјинске кризе политичким средствима могуће.

"Од недавног сусрета шефа канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Ванг Јија и руског председника Владимира Путина, али и пре тога захваљујући обарању "кинеског шпијунског балона", влада бојазан Американаца да ће Кина послати оружја Украјини. Међутим, Кинези уверавају да наоружавање Кијева, свету неће донети мир!", додао је Бинг, поводом нацрта резолуције којом се Русија позива да напусти Украјину.

Он је на Генералној скупштини УН рекао да је последња година, од почетка специјалне војне операције у Украјини, показала "бруталну чињеницу" да "слање оружја не доноси мир".

Даи је поновио да је став Кине о Украјини "доследан и јасан".

"Главни приоритет Пекинга је да без одлагања омогући прекид ватре и прекид непријатељстава", рекао је он.

Додао је да је Кина спремна да "настави да игра конструктивну улогу" у решавању кризе у Украјини.

"Што се тиче нуклеарног рата, све стране треба да се стриктно придржавају нуклеарних конвенција. Нуклеарно оружје се не може користити, не можемо водити нуклеарни рат", нагласио је Бинг.

Шолц: Не гајимо илузије о Кини

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да не треба "гајити илузије" о Кини која је недавно покушала да се представи као посредница за мир у Украјини.

"Не треба да гајимо илузије о Кини, они до сада нису заузели став против Русије", рекао је Шолц у интервјуу за телевизију ЗДФ.

Пекинг је обећао да ће објавити свој предлог зa политичко решење ове недеље, пред годишњицу почетка руске специјалне војне операције у Украјину 24. фебруара.

Немачки канцелар такође је поновио противљење било каквој испоруци кинеског оружја Русији.

"Јасно сам ставио до знања на свом последњем састанку са кинеским званичницима да се то не може прихватити", рекао је Шолц.

image
VV inauguration
banner