Свет

Кина: Америка одбила да одговори на захтев о информацијама о обореном балону

Кина је кроз заштићене конзуларне канале јасно захтевала од САД да обавесте Пекинг о напретку у истрази и анализи делова балона, али је Вашингтон одбио да одговори
Кина: Америка одбила да одговори на захтев о информацијама о обореном балону© Tanjug/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP, File

Министарство спољних послова Кине саопштило је данас да су САД одбиле да одговоре Кини на захтев о информацијама о балону који је почетком месеца америчка војска оборила изнад Јужне Каролине.

САД су, после обарања, у анализи остатака балона поступале потпуно самостално и нетранспарентно, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин на редовној конференцији за новинаре.

Ванг је истакао да је Кина кроз заштићене конзуларне канале јасно захтевала од САД да обавесте Пекинг о напретку у истрази и анализи делова балона, али да је Вашингтон одбио да одговори, пренео је Ројтерс.

Стејт департмент и Пентагон су саопштили да су покушали да успоставе комуникацију са кинеским колегама након обарања балона 4. фебруара, али је кинеско министарство одбране касније саопштило да је одбило предложени телефонски разговор са Пентагоном због тога што САД нису створиле "одговарајућу атмосферу".

САД су саопштиле да се остаци балона анализирају у лабораторији Федералног истражног бироа (ФБИ) у Вирџинији за, како су навеле, "контраобавештајно искоришћавање".

Кинески балон, за који Пекинг негира да је шпијунирао за владу, летео је недељу дана изнад САД и Канаде, пре него што је амерички председник Џозеф Бајден наредио да буде оборен.

Инцидент са балоном је додатно затегао односе између Вашингтона и Пекинга, што је довело до тога да амерички државни секретар Ентони Блинкен одложи посету Кини.

Кина је саопштила да је балон био цивилни и да је коришћен у метеоролошке сврхе, а да је непланирано скренуо са предвиђеног курса у ваздушни простор САД.

image