Свет

Белоруска опозиција: Напад дроном на војну базу код Минска је наших руку дело

Припадници белоруске опозиције преузели су одговорност за напад на бојну базу близу Минска
Белоруска опозиција: Напад дроном на војну базу код Минска је наших руку дело© Tanjug/AP Photo/Libkos

Руски извиђачки авион А-50 оштећен је у недељу у нападу дроном на војну базу у близини главног града Белорусије, Минска, рекли су белоруски опозиционари.

"То су били дронови. Учесници у операцији су били белоруски", навео је на Телеграму лидер антивладине организације "BYPOL" Аликсандр Азаров, а поруку је објавио и на пољском информативном каналу Белсат.

Азаров је додао да су учесници напада "сада на безбедном, ван земље", наводи Ројтерс.

Белсат је пољски емитер фокусиран на белоруске вести које је Минск означио екстремистичким. Организација "BYPOL", у којој има бивших припадника полиције који подржавају опозиционе политичаре, у Минску је означена терористичком организацијом.

Франак Вијачорка, саветник лидера белоруске опозиције Светлане Тихановске, твитовао је да је у питању најуспешнији чин саботаже од почетка 2022. године.

Ројтерс истиче да није могао независно да потврди извештаје.

Засад није било одговора из министарства одбране Русије и Белорусије на захтеве за коментар, а оно што се зна то је да су предњи и централни делови авиона, као и радарска антена, оштећени након напада на војну базу Мачулишчи у близини Минска, навео је "BYPOL", а преноси Танјуг.

Авион Беријев А-50, који у НАТО зову Мејнстеј, авион је за рано упозорење, а има способност да прати до 60 циљева истовремено.

Од почетка руске војне операције у Украјини пре годину дана, било је неколико саботажа у регионима у Белорусији и Русији, који се граниче са Украјином, а посебно је била на удару железница.

Британска новинска агенција истиче да председник Александар Лукашенко није директно учествовао у сукобу у Украјини, али је дозволио руским снагама да користе белоруску територију као једну од тачака за напад.

Русија и Белорусија имају бројне заједничке војне јединице у Белорусији, а редовно одржавају вежбе. Одређен број руских ратних и извиђачких авиона су распоређени у Белорусији.

"Поносна сам на све Белорусе који настављају да се опиру руској хибридној окупацији Белорусије и боре се за слободу Украјине", навела је Тихановска на Твитеру.

image