Свет

Научници: Експлозија на Северном току изазвала катастрофу у екосистему Балтичког мора

Експлозија је усмртила, затровала или повредила иначе угрожене животињске врсте које настањују тај регион, указују научници
Научници: Експлозија на Северном току изазвала катастрофу у екосистему Балтичког мораwww.globallookpress.com © Ingo Wagner/dpa

Уништење гасовода Северни ток 1 и 2 није само прекинуло доток руског природног гаса у западну Европу, већ је изазвало и помор и тровање већ угрожених врста риба и морских сисара у Балтичком мору, наводи се у новом извештају данских, пољских и немачких научника.

Гасоводи Северни ток 1 и 2 уништени су у експлозији крајем септембра 2022. године, што је Москва назвала чином међународног тероризма. У студији коју је спровео Универзитет Архус у Данској се наводи да су "четири експлозије" узбуркале морско дно, укључујући и подручје које се раније користило за одлагање токсичног отпада.

"То би могло значити да ће се рибе које су биле изложене супстанцама (као што су олово и трибутилтин (ТБТ)) затровати. Неке од њих ће умрети, а неке од њих ће имати потешкоћа при размножавању", рекао је Ханс Сандерсон из Одељења за науку о животној средини у Архусу за "Копенхаген пост".

Истраживачи су проценили да је четврт милиона тона контаминираног муља можда узбуркано експлозијама, што је угрозило популације бакалара и морских плискавица (врста малих китова зубана) у Балтичком мору, који се размножавају у том региону.

Све плискавице у кругу од четири километра су вероватно усмрћене усред експлозије, док су сви ти морски сисари који су се нашли у кругу од 50 километара оглувели, сматрају истраживачи.

Експлозија се догодила "на најгорем могућем месту", оценио је Бо Окснебјерг из Светског фонда за природу ( WWF), указавши да је екосистем тог региона Балтичког мора већ био критично угрожен. Он је такође позвао данску и шведску владу да осмисле план за заштиту Балтика од будућих инцидената.

Дански министар животне средине Магнус Хонике обећао је да ће влада "непрестано пратити ситуацију у Балтичком мору и делити информације са суседним земљама, како бисмо имали општу слику последица и могли да их пратимо у релевантном обиму."

Данска, Шведска и Немачка, које спроводе истраге о саботажи Северног тока, одбиле су да објаве било какве информације о могућем починиоцу упркос поновљеним захтевима из Москве, иако су Шведска и Данска признале да је у питању саботажа. Москва је прошле недеље од УН затражила да случај истражи као акт међународног тероризма.

Подсетимо, амерички независни новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш објавио је раније овог месеца чланак у којем тврди да су САД и Норвешка одговорне за саботажу гасовода.

Иако је Вашингтон одбацио Хершове тврдње као "потпуну лаж", председник САД, али и неколико других званичника из Стејт департмента су у јануару прошле године са одобрењем јавно говорили о могућем уништењу Северног тока 2.

image
VV inauguration
banner