Свет

Прескакање оброка, "бела" пица и мање пудинга: Многа британска домаћинства немају за храну

Због рекордне инфлације и високих цена енергената, око 13 одсто Британаца је у претходном периоду прескакало оброке зато што није имало довољно новца за храну, открила је британска Канцеларија за националну статистику
Прескакање оброка, "бела" пица и мање пудинга: Многа британска домаћинства немају за хрануGetty © Photo by Brandon Bell/Getty Images

Због растућих трошкова живота, половина људи у Великој Британији последњих недеља купује мање намирница и све се већи број домаћинстава бори да приушти храну, показало је истраживање Канцеларије за националну статистику, преноси "Индепендент". 

Инфлација цена намирница је у фебруару достигла рекордних 17,1 одсто, пише "Скај њуз". 

Отприлике десетина анкетираних људи је изјавила да су у последњих месец дана често остајали без хране, а око 13 одсто испитаника је у том периоду прескакало оброке зато што није имало новца за храну, открила је британска Канцеларија за националну статистику.

Цене гаса у Великој Британији су у години до јануара порасле за 129 одсто, што је додатно притискало буџет домаћинстава. 

Као резултат тога, петина анкетираних изјавила је да у претходне две недеље нису увек могли да се загреју. 

Притисци су утицали на здравље и добробит људи, те је трећина испитаника одговорила да је повећање трошкова живота негативно утицало на њихово ментално здравље.

Раније овог месеца, група добротворних организација открила је да скоро четвртина домаћинстава редовно остаје без новца за основне ствари и да више од две трећине не верује да Влада Велике Британије чини довољно да помогне.

Иницијатива Заједно кроз кризу позвала је премијера Ришија Сунака да предузме мере како би осигурао да криза у Великој Британији не постане "нова нормалност".

Ситуацију у тој држави додатно отежава незапамћена несташица поврћа, пре свега парадајза, паприке и краставца.

Британски произвођачи су упозорили грађане на несташице које би могле да потрају до месец дана, а њима су се накнадно придружили и произвођачи празилука.

Због великог поскупљења поврћа, италијански ресторани широм Британије морају да повећају цене јела и у неким случајевима потпуно избаце парадајз из својих јела.  

Припремите се за белу пицу и шпагете болоњезе без парадајза, поручио је читаоцима британски "Гардијан".

image