Свет

"Две обавезне ствари": Си Ђинпинг послао кључне поруке у вези са плановима Кине

У говору на затвореном састанку Националног народног конгреса, Си је рекао да су веће ослањање на себе и снаге у области науке и технологије пут ка изградњи Кине у велику модерну социјалистичку земљу
"Две обавезне ствари": Си Ђинпинг послао кључне поруке у вези са плановима Кине© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Кина мора да убрза развој науке и технологије како би осигурала веће ослањање на себе, рекао је председник Кине Си Ђинпинг на годишњем политичком састанку.

У говору на затвореном састанку Националног народног конгреса (НПЦ), Си је рекао да су веће ослањање на себе и снаге у области науке и технологије пут ка унапређењу висококвалитетног развоја и изградњи Кине у велику модерну социјалистичку земљу.

"Да би отворила нове области и нове арене у развоју, подстакла нове покретаче раста и нове снаге у суочавању са оштром међународном конкуренцијом, Кина би на крају требало да се ослони на научне и технолошке иновације", рекао је Си, објавио је "Гардијан".

Позвао је на појачану сарадњу кинеске индустрије, академске заједнице и истраживачких института како би се подржала оригинална и пионирска истраживања.

Годишњи политички састанак кинеског парламента почео је у недељу и трајаће до следеће недеље. Састанак, који се одржава истовремено са годишњим окупљањем саветодавног тела Комунистичке партије Кине (КПК), догађај познат као "две седнице", углавном се одржава иза затворених врата.

До сада, догађај је додао све веће знакове да кинеско руководство даје предност самоодрживости.

Међу забринутостима Кине су америчка ограничења за кинески приступ америчкој технологији полупроводника и вештачке интелигенције, као и стране санкције или ограничења неким кинеским компанијама и званичницима у вези са питањима Хонг Конга и Синђианга.

Званични државни медији пренели су у понедељак, како су аналитичари рекли, потенцијални нови политички слоган, "две обавезне ствари", наводећи производњу и поуздано снабдевање житом и храном које није осетљиво на промене на међународним тржиштима.

Бројке у нацрту буџета које су објављене у недељу забележиле су повећање од више од 13 одсто у финансирању националног складиштења житарица и других основних артикала.

Коментари Сија у понедељак били су у складу са говором у извештају о раду који је претходног дана одржао одлазећи премијер Ли Кећанг, који је позвао на побољшања у мобилизацији ресурса на националном нивоу у сектору.

Министарство финансија такође је најавило скромна повећања буџета за технолошки сектор и убрзање изградње тешке технолошке инфраструктуре, укључујући вештачку интелигенцију, 5Г и велике податке.

Кинеска технолошка индустрија била је на мети широке владине акције последњих година, пошто је КПК настојала да обузда све независнији сектор и кључне личности као што је оснивач Алибабе Џек Ма.

image
VV inauguration
banner