Свет

Борис Џонсон предложио оца за титулу сера

Пошто је 2020. године предложио свог брата Џоа за Дом лордова, па је он сада лорд Џонсон од Мерилбона, бивши британски премијер уврстио је оца на листу оних за које сматра да треба да добију витешку титулу
Борис Џонсон предложио оца за титулу сераwww.globallookpress.com © © Andrew Parsons

Бивши британски премијер Борис Џонсон предложио је свог оца Стенлија за витешку титулу и уврстио га на листу почасних грађана коју може да предложи као некадашњи премијер, пише британски "Тајмс".

Стенли Џонсон налази се међу 100 кандидата које је за почасти и витешке титуле предложио бивши британски премијер, а број предложених значајно је дужи од оног који су састављали претходници Џонсона млађег. Тереза Меј је, тако, напуштајући премијерску позицију, предложила 60 људи, а Дејвид Камерон 62 имена.

Номинација оца покреће питање начина на који Џонсон користи систем почасти, будући да је 2020. године предложио брата Џоа за место у Дому лордова које је доживотно – он је сада лорд Џонсон од Мерилбона.

Није прецизирано због којих заслуга је Џонсон предложио свог оца за сера, а из његовог кабинета нису желели да коментаришу ове наводе.

Ројтерс подсећа да је Џонсон старији био члан Европског парламента, аутор је неколико књига, а неко време био је телевизијски новинар. Прошле године добио је француско држављанство.

"Тајмс" , с друге стране, проблематизује његову биографију подсећајући да је био под оптужбама за сексуално узнемиравање, али и да се у једној биографији Бориса Џонсона наводи да је наводно сломио својој жени нос – што је аутору књиге, како се додаје, посведочила она сама.   

Листа номинованих мора да прође одобрење кабинета премијера, а једино Риши Сунак актуелни британски премијер, може да одбије одређене номинације.  

image