Свет

УН: Убрзати уклањање препрека за извоз руског ђубрива

Уколико се не реше проблеми са доступношћу ђубрива, свет би могла погодити глобална несташица хране, поручили су из УН
УН: Убрзати уклањање препрека за извоз руског ђубриваwww.globallookpress.com © Onur Dogman/Keystone Press Agency

УН су позвале да се убрза процес уклањања препрека за извоз руског ђубрива у земље којима је то најпотребније, саопштено је из канцеларије генералног секретара организације, преносе "РИА новости".

"Свет не може дозволити да глобални проблеми са доступношћу ђубрива ескалирају у глобалну несташицу хране, тако да УН позивају све учеснике да убрзају уклањање свих преосталих баријера за извоз и транспорт ђубрива у земље којима су она најпотребнија", наводи се у саопштењу.

УН су навеле да се очекује да ће прва серија руских ђубрива бити послата у Малави следеће недеље. Поред тога, организација је обавестила руску страну о недавно издатим општим дозволама и испорукама ђубрива у земље у развоју, као и о текућој интеракцији са приватним сектором и државама чланицама.

Данас су у Женеви вођени преговори између Русије и УН, руску делегацију предводио је заменик министра спољних послова Сергеј Вершињин. Испред УН у преговорима су учествовали генерални секретар Конференција УН за трговину и развој Ребека Гринспан и шеф Канцеларије Уједињених нација за координацију хуманитарних послова Мартин Грифитс.

Крајем јула, представници Русије, Украјине, Турске и УН потписали су пакет докумената о Споразуму о житу, којим се утврђује алгоритам за извоз украјинског жита из црноморских лука и предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа на светска тржишта. 

Истовремено, Москва је више пута напоменула да договор не функционише у погледу руске хране и ђубрива, украјинско жито се шаље првенствено у Европу, а не у сиромашне земље Африке.

Почетком новембра, након терористичког напада на бродове Црноморске флоте у Севастопољу који је организовао кијевски режим, Русија је суспендовала учешће у житном договору, али се након преговора са Турском и добијања писмених гаранција од Украјине вратила на споразум. Уговор истиче 19. новембра.

image