Свет

Кулеба пориче: Кијев нема никакве везе са саботажом Северног тока

Моја влада нема никакве везе са овим и мислим да су чланци без доказа штетни јер одају утисак да је за све крива Украјина, поручио је украјински министар спољних послова
Кулеба пориче: Кијев нема никакве везе са саботажом Северног токаwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да, након објављивања у медијима на тему саботаже Северног тока, да власти његове земље немају никакве везе са овим инцидентом.

"Моја влада нема никакве везе са овим. И мислим да су чланци без доказа штетни јер одају утисак да је за све крива Украјина. Чекамо резултате истраге", рекао је Кулеба у интервјуу италијанском листу "Република".

Подсетимо, "Њујорк тајмс" је, позивајући се на америчке званичнике, известио да је "проукрајинска група која је деловала без знања америчких власти извршила саботажу на гасоводима".

"Цајт" је објавио да су немачки истражитељи идентификовали чамац са којег је извршена саботажа Северног тока и додаје да трагови воде до компаније у власништву Украјинаца.

Наводи се да је седиште компаније у Пољској и да су њени власници двојица Украјинаца, а да је тајну операцију у Балтичком мору наводно извело шест особа - пет мушкараца и једна жена. 

"Тајмс" је известио да европски обавештајци знају име "налогодавца" саботаже, а да службе безбедности не откривају његов идентитет.

"Он је богати Украјинац који наводно није повезан са председником Владимиром Зеленским и његовом владом", наводи се у чланку.

image