Свет

ЕУ наставља потрагу за имовином руских милијардера

Грчка је саопштила да је замрзла само 212.201 евро, Малта је пријавила 222.470 евра, према последњим подацима у које је "Блумберг" имао увид
ЕУ наставља потрагу за имовином руских милијардераwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth

Европска унија се и даље труди да пронађе имовину санкционисаних руских милијардера, али укупна бројка се тек скромно увећала у последњих неколико месеци, преноси "Блумберг".

ЕУ је до сада замрзла скромних 20,9 милијарди евра имовине, иако је од почетка сукоба у Украјини увела 10 пакета санкција Русији. У октобру прошле године, европски блок је известио да је замрзнуто око 17,4 милијарди евра.

Док су Белгија и Луксембург замрзле милијарде евра, друге земље чланице су пријавиле скоро занемарљиве бројке. На пример, Грчка је саопштила да је замрзла само 212.201 евро. Малта је пријавила 222.470 евра, према последњим подацима у које је "Блумберг" имао увид.

Замрзни и заплени

Европски званичници верују да постоји знатно већа имовина руских појединаца која би морала да се нађе на удару санкција. У 2019. години, према званичним статистикама, удео руских директних страних инвестиција у ЕУ процењен је на 136 милијарди евра. Откривање руске имовине, која подлеже санкцијама ЕУ, није увек једноставно, јер се власништво над имовином крије иза сложених структура предузећа и посредника.

ЕУ је санкционисала скоро 1.500 руских грађана и ограничила извоз на стотине роба и технологија. Ипак, неки званичници мисле да европски блок нема ефикасан апарат за спровођење тих мера и да заостаје за САД.

Портпарол извршног органа ЕУ Кристијан Виганд рекао је да се укупна средства која су замрзнута у блоку више него утростручила од априла 2022, додајући да се ЕУ ослања на информације које дају државе чланице, али да је ажурирање података које достављају владе често неуједначено.

Поједине државе чланице сада предлажу да се прошире критеријуми и да се санкционишу и они појединци који помажу у сакривању руске имовине. Пре годину дана, ЕУ је успоставила радну групу за "замрзавање и заплену", како би побољшала координацију између држава.

ЕУ је, такође, увела неколико нових механизама како би открила оне који помажу Русији, али је углавном, како тврди "Блумберг", избегавала да их користи.

image
VV inauguration
banner