Свет

Европске вредности 2: У Чешкој осуђено девет особа због исказивања подршке Русији

До сада је у Чешкој за исти "злочин" оптужено 58 појединаца а истраге су покренуте у 90 случајева, пише "Еурактив"
Европске вредности 2: У Чешкој осуђено девет особа због исказивања подршке Русијиwww.globallookpress.com © Piero Castellano/ZUMAPRESS.com

Судови у Чешкој су до сада осудили девет особа због исказивања подршке Русији и Специјалној војној операцији у Украјини, саопштило је врховно државно тужилаштво те земље.

Осам пресуда је резултовало условним или новчаним казнама, док је једном активисти изречена казна од девет месеци затвора због, како се наводи, "говора мржње" према Украјинцима на друштвеним мрежама, рекао је за чешке новине "Право" врховни државни тужилац Игор Стриж.

До сада је у тој европској земљи оптужено 58 појединаца за исказивање подршке Русији, док су кривичне истраге до сада покренуте у 90 случајева, пише "Еурактив".

Стриж је покушао да оправда пресуде тврдњама да се исказивање подршке Русији или њеном председнику Владимиру Путину може сматрати "злочином" под одређеним условима - односно, ако чешке власти то желе. 

"Еурактив" пише да чешки закони предвиђају максималну затворску казну од годину дана за "подстицање кривичног дела" и казну од шест месеци до три године затвора за "оправдавање геноцида".

Оно што, међутим, и Стриж и "Еурактив" заборављају је да комисија УН није нашла доказе о наводном руском геноциду над украјинским становништвом, као и да резолуција Генералне скупштине УН у којој је 141 чланица гласала за осуду Русије због започињања СВО није правно обавезујућа, те се самим тим СВО не сматра кривичним делом на основу међународног права.

image
VV inauguration
banner