Свет

Северна Кореја испалила ракету: Утераћемо непријатељима страх у кости

Севернокорејски лидер је поручио да је циљ ове демонстрације силе да застраши ривале
Северна Кореја испалила ракету: Утераћемо  непријатељима страх у кости© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Северна Кореја саопштила је да је испалила интерконтиненталну балистичку ракету да би, како је навела, "утерала непријатељима страх у кости".

Пројектил је, како пише Танјуг, лансиран у четвртак ујутро неколико сати пре него што се јужнокорејски председник Јун Сук Јул састао са јапанским премијером Фумиом Кишидом на самиту у чијем је фокусу делимично обнављање безбедносних веза између америчких савезника суочених са севернокорејским нуклеарним претњама.

Званична новинска агенција Северне Кореје саопштила је да је пробно испаљивање ракете "хвасонг-17" надгледао председник Ким Џонг Ун који је тада нагласио да је циљ "утеривање непријатељу страха у кости" због, како је рекао, "отвореног непријатељства" које су према Северној Кореји показале заједничке војне вежбе САД и Јужне Кореје.

Ракета је лансирана под великим углом како би се избегла територија суседа Северне Кореје, а достигла је максималну висину од 6.045 километара и прешла 1.000 километара пре него што је пала у воде на источној обали земље, саопштила је КЦНА.

Северна Кореја је тако појачала свој одговор на америчко-јужнокорејске војне вежбе, највеће те врсте последњих година, испаливши четири пројектила за око недељу дана, пренео је АП.

Поред комбинованих вежби које су почеле у понедељак и трају до 23. марта, у вежби подморница учествују и САД и Јужна Кореја, заједно са Јапаном, Канадом и Индијом.

image