Свет

Драма у Лабуристичкој партији: Спречавају кандидатуру члана који је критиковао НАТО агресију

Овај потез показује да је руководство странке све више неспремно да понуди решења за кризе са којима се суочавамо, поручио Џереми Корбин, којег би руководство да спречи да се кандидује да изборима
Драма у Лабуристичкој партији: Спречавају кандидатуру члана који је критиковао НАТО агресију© Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Лидер Лабуристичке партије у Великој Британији Кир Стармер саопштио је да ће на сутрашњем састанку Националног извршног комитета лабуриста изнети предлог о формалној забрани Џеремију Корбину да се на следећим изборима кандидује као представник лабуриста.

Корбин је реаговао, поручивши да је Стармер поткопао демократске темеље Лабуристичке партије.

Он је подсетио да је за члана парламента испред лабуриста биран 10 пута заредом од 1983. године, као и да са поносом представља заједницу која подржава угрожене појединце, која се придружује радницима на протестима и бори за реформе. 

"Овај потез показује да је руководство странке све више неспремно да понуди решења за кризе са којима се суочавамо. И док влада милионе гуре у сиромаштво и демонизује избеглице, Кир Стармер се усмерио на оне који се залажу за прогресивније и хуманије алтернативе", написао је Корбин.

Подсетимо, Корбин је један од ретких британских политичара који је, још током агресије, осудио бомбардовање СР Југославије. 

У британском парламенту је 2004. године цитирао текст новинара Џона Пилџера који је писао о "огромном, ненадокнадивом броју изгубљених људских живота које је однела 'хуманитарна' мисија на `Косову`, под патронатом НАТО-а и САД, уз свесрдну помоћ Велике Британије".

"Они су, без икаквог права и одобрења Уједињених нација, напали територију једне суверене земље како би одбранили оне који су ту земљу покушали да распарчају и униште. После тога, кривце су прогласили жртвама, а Србе, који су праве жртве тог злочина, назвали геноцидним народом", прочитао је Корбин пред посланицима пре скоро две деценије.

image