Свет

Док је новинар Мет Таиби сведочио пред Конгресом о мутним радњама власти, посетила га пореска

Истраживачки новинар који је открио везе "Твитера" и америчких власти, сада је на удару пореске
Док је новинар Мет Таиби сведочио пред Конгресом о мутним радњама власти, посетила га порескаGetty © Neilson Barnard / Stringer

У тренутку када је истраживачки новинар Мет Таиби у Вашингтону сведочио пред конгресним комитетом о злоупотребама владе, агент америчке пореске службе (ИРС) посетио је његов дом у Њу Џерсију и оставио му поруку да има четири дана да се јави.

Како преноси "Волстрит џорнал", Таибију је агент ИРС рекао да су његове пореске пријаве за 2018. и 2021. одбијене због, наводне, забринутости због крађе идентитета.

Новинар је доставио комитету председавајућег Правосудног одбора Представничког дома Џима Џордана документацију која показује да је његова уплата пореза из 2018. електронски прихваћена, и наводи да пореска управа никада није обавестила њега или његове рачуновође о проблему након што је поднео тај извештај за 2018. годину.

Таиби је рекао и да је да је пореска управа одбила његов поднесак из 2021, који је касније поново поднео, и поново је одбијен иако су га његове рачуновође поднеле са пин бројем који су добили од ИРС-а.

Новинар напомиње да ни у једном случају питање није било "новчано" и да му Пореска дугује "значајну" суму.

Питање које све интересује је од када пореска управа шаље агенте у изненадне кућне посете? Да ли је ово нови буџет од 80 милијарди долара који је добро потрошен да се "пошаље порука" новинару који открива мутне радње власти?

Необична и ненајављена посета агента ИРС навела је Џордана да пише комесару ИРС Данијелу Верфелу и министарки финансија Џенет Јелен, захтевајући одговоре.

"У светлу непријатељске реакције на извештавање господина Таибија међу левичарским активистима, и историје ИРС-а као оруђа владине злоупотребе, акција Пореске управе могла би се протумачити као покушај застрашивања сведока пред Конгресом. Очекујемо вашу пуну сарадњу", навео је Џордан и додао да су "околности... невероватне" и да "захтевају пажљиву истрагу Комитета како би се утврдило да ли је посета била танко прикривен покушај утицаја или застрашивања сведока пред Конгресом".

Председник одбора који су формирали републиканци како би се истражиле злоупотребе владајућих структура, затражио је од пореске и министарства финансија да му доставе сва документа везана за "кућну посету" Таибију, као и сва документа о новинару и његовим пореским пријавама. ИРС и Трезор имају рок до 10. априла.

Изрека популарна у САД да су само смрт и порези извесни показала се као тачна и на примеру гангстера Ала Капонеа кога власти никако нису могле да ухвате због мафијашких радњи, али јесу звог неплаћања пореза.

image