Свет

Министарство одбране Кине: Не одустајемо од војне сарадње са Русијом, САД да пазе шта раде

Војска Кине планира да спроведе у дело све што су Си и Путин договорили током последњег сусрета, а Пекинг у исто време упозорава Сједињене Америчке Државе да се уздрже од провокација, јер би то могло довести до новог конфликта
Министарство одбране Кине: Не одустајемо од војне сарадње са Русијом, САД да пазе шта радеwww.globallookpress.com © MOD Russia

Војска Народне Републике Кине наставиће да јача војну сарадњу са Руском Федерацијом, рекао је данас портпарол кинеског Министарства одбране, додајући да ће Москва и Пекинг наставити да редовно заједнички патролирају ваздухом и морем, те да сарадња Русије и Кине није као војно-политичка сарадња земаља из периода Хладног рата.

"Кинеска војска је спремна да заједно са руском војском у потпуности спроведе у дело све што су се лидери двеју земаља договорили (приликом последње посете кинеског председника Москви). Пекинг је спреман да додатно ојача стратешку координацију, побољша комуникацију са Русијом и продуби међусобно поверење у војној сфери", наводи кинеска страна.

Заједничке војне вежбе Русије, Кине и Ирана у Оманском заливу допринеле су јачању безбедности у региону и ојачале су традиционално пријатељске односе трију земаља, рекао је портпарол. 

Кинески званичник још упозорава да би Сједињене Америчке Државе требало да престану да провоцирају Кину, јер би у супротном могло доћи до инцидента, за који ће бити крив Вашингтон. 

"Кинеска војска предузеће све неопходне мере ради заштите националног суверенитета у Јужном кинеском мору", додаје он. 

У исто време Пекинг упозорава ће сарадња Аустралије, Велике Британије и САД по питању нуклеарних подморница довести до још веће трке у наоружању. 

image
VV inauguration
banner