Свет

И они се плаше Кине: Аустралија забрањује званичницима ТикТок

Потез који ризикује да поново покрене дипломатске тензије између Аустралије и њеног највећег трговинског партнера Кине
И они се плаше Кине: Аустралија забрањује званичницима ТикТок© Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Аустралија је, по узору на неке друге земље, забранила употребу кинеске апликације ТикТок на свим уређајима у власништву савезне владе из безбедносних разлога.

ТикТок је на удару власти више држава савезница Сједињених Америчких Држава због страха да би подаци корисника из апликације у власништву кинеске компаније "Бајт Денс" могли да заврше у рукама власти у Пекингу, што може да наруши западне безбедносне интересе.

Међутим, овај потез ризикује да поново покрене дипломатске тензије између Аустралије и њеног највећег трговинског партнера, које су се донекле смириле откако је премијер Ентони Албанезе преузео дужност у мају прошле године.

ТикТок је саопштио да је изузетно разочаран одлуком Аустралије, оценивши да је "вођена политиком, а не чињеницама".

Државни тужилац Марк Драјфус рекао је да ће забрана ступити на снагу "чим то буде изводљиво", додајући да ће изузеци бити одобрени само уз одговарајуће мере безбедности.

Аустралијски законодавци и даље могу да користе ТикТок на личним телефонима, али неки, укључујући федералног министра владиних служби Била Шортена и премијера државе Викторија Данијела Ендруза, одлучили су да избришу налоге на тој апликацији.

Свих пет земаља такозване мреже за размену обавештајних података "Фајв ајс" (Пет очију), коју чине Аустралија, Канада, Сједињене Америчке Државе, Британија и Нови Зеланд, забраниле су коришћење апликације на владиним уређајима. Француска, Белгија и Европска комисија најавиле су сличне мере.

Извршни директор ТикТока Шоу Зи Чу је, у сведочењу пред Конгресом САД прошлог месеца, више пута негирао да апликација дели податке или има везе са Комунистичком партијом Кине.

Генерални директор ТикТока за Аустралију и Нови Зеланд Ли Хантер рекао је да нема доказа да та апликација на било који начин представља безбедносни ризик за Аустралијанце и да је не треба посматрати другачије у односу на друге платформе.

Трговински преговори иду добро

Забрана ТикТока ступила је на снагу у дану у ком су аустралијски и кинески званичници одржали разговоре у Пекингу у покушају да нормализују трговину, док се Светска трговинска организација припрема да објави закључке аустралијске жалбе на царине на јечам.

"Ситуација се добро развија, али, наравно, биће потребно неко време за преокрет у трговинским односима", рекао је аустралијски министар трговине Дон Фарел за "Скај њуз".

Аустралијска влада је 2018. године забранила кинеским компанијама "Хуавеј" и "ЗТЕ" испоруку опреме за 5Г мрежу у земљи, што је наљутило Кину. Везе две државе су се додатно погоршале након што је Канбера позвала на независну истрагу о пореклу вируса ковид-19. Кина је одговорила увођењем царина на аустралијску робу.

image