Свет

Алармантни извештај СЗО: Пандемија неплодности

Свима који желе да постану родитељи треба омогућити сигурне, приступачне и ефикасне начине да се остваре у тој улози
Алармантни извештај СЗО: Пандемија неплодностиwww.globallookpress.com © Jochen Tack

Према извештају Светске здравствене организације (СЗО), свака шеста особа на свету мучу муку с неплодношћу, то јест 17,5 одсто популације, док нова пошаст модерног доба подједнако погађа и богате и сиромашне државе. 

"Велики број људи који имају овај проблем указује на то да је неопходан лакши приступ третманима за неплодност, те да се ово питање не може занемаривати у здравственој политици и медицинским истраживањима", рекао је директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус. 

Свима који желе да постану родитељи треба омогућити сигурне, приступачне и ефикасне начине да се остваре у тој улози, саопштава СЗО.

Према СЗО, неплодност је болест женских и мушких репродуктивних система, а дефинише је немогућност зачећа након годину или више дана редовних, незаштићених сексуалних односа.

Иако је све више људи који не могу да постану родитељи на природан начин и који због тога пате, а често су и обележени у друштву због тога, процес вештачке оплодње је многима ван домашаја.

Третмани су углавном скупи и у већини земаља морају да се плаћају из свог џепа. Зато се СЗО залаже за што доступнију помоћ неплодним људима широм света а по приступачним ценама.

image