Свет

Индија тестира С-400 купљен од Русије

Систем може да гађа непријатељске борбене авионе, беспилотне летелице, балистичке и крстареће ракете и крстареће ракете домета до 400 километара
Индија тестира С-400 купљен од Русијеwww.globallookpress.com © MOD Russia

Индијске ваздухопловне снаге планирају да изведу прво тестирање свог противваздушног ракетног система С-400, који је Инддија купила од Русије.

Како преноси индијска новинска агенција АНИ, високи званичници одбране рекли су да су индијске снаге извршиле испаљивање ракетног система руског порекла током испитивања у Русији, али он тек треба да буде тестиран у земљи.

"Планирано је да се гађање одржи врло брзо коришћењем једне од ракета малог или средњег домета на ваздушну мету која се брзо креће", рекли су званичници одбране за АНИ.

Ракетни систем противваздушне одбране имао је различит домет ракета које могу да обарају борбене авионе који се брзо крећу или крстареће ракете на максималном домету од 400 километара.

Индија је већ ставила у службу своје прве две ескадриле ракетних система. Оне су распоређене на различитим локацијама одакле могу да покрију сектор Ладака, као и деликатни коридор Силигури у Западном Бенгалу.

Прва ескадрила је у Пенџабу и њени елементи су распоређени тако да могу да брину о пакистанској граници, у северном и западном сектору.

Систем може да гађа непријатељске борбене авионе, беспилотне летелице, балистичке и крстареће ракете и крстареће ракете домета до 400 километара.

Индија и Русија потписале су уговор од преко 35.000 милиона рупија за пет ескадрила ракета противваздушне одбране С-400, а очекује се да ће све испоруке бити завршене до краја 2023-24, али може доћи до кашњења у овом временском оквиру, рекли су извори.

Индијско ваздухопловство, које је недавно добило домаће ракетне системе, као и израелске ракетне системе земља-ваздух за брзу реакцију Спајдер, очекује да ће С-400 имати значајан утицај на њихово наоружање.

Индијско ваздухопловство је последњих година значајно унапредило своје способности противваздушне одбране. Тренутно су системи противваздушне одбране С-400 Кине и Индије стационирани дуж линије контроле.

image
VV inauguration
banner