Свет

Немачки посланици позивају на истрагу Шолцове наводне умешаности у банкарски скандал

Чланови Хришћанско-демократске уније позвали су да се поново истражи наводна умешаност Олафа Шолца у аферу банке "Варбург" након што су установили противречности у претходним сведочењима немачког канцелара, наводи "Политико"
Немачки посланици позивају на истрагу Шолцове наводне умешаности у банкарски скандалGetty © Maja Hitij/Getty Images

У немачком парламенту ће се спровести истрага о канцелару Олафу Шолцу због његове наводне улоге у помагању банци "Варбург" да избегне плаћање 48 милиона долара држави, а које је претходно добила у оквиру незаконитог враћања пореза.

Шолц је већ испитан због могућих веза са афером, а чланови његове странке, Социјалдемократа, тврде да је истрага политички мотивисана.

"Затражићемо да се спроведе парламентарна истражна комисија о пореској афери 'Шолц-Варбург' у немачком Бундестагу током прве парламентарне недеље након ускршњих празника", рекао је посланик Хришћанско-демократске уније Матијас Миделберг на конференцији за новинаре у уторак.

Заједно са Шолцовим противницима из немачке левице, странка десног центра има већину потребну за покретање такве истраге.

Шолц је о тој афери већ два пута испитиван у парламенту Хамбурга, где се налази седиште "Варбург" банке, а очекује се да ће овог пролећа бити поново позван пред регионално законодавство, пренео је "Политико".

Сумњиве "рупе" у Шолцовој меморији

Политичари из немачке опозиције тврде да је Шолц користио свој политички утицај како би убедио државне власти у Хамбургу да одустану од покушаја да поврате 47 милиона евра (48,2 милиона долара) пореза од "Варбург" банке 2016. године.

Шолц је у то време био градоначелник Хамбурга, а састао се у приватно са званичницима "Варбург" банке у три одвојена наврата пре него што је држава зауставила процес поврате новца.

Шолцове везе са скандалом испливале су на видело током његове изборне кампање 2021. године, али је канцелар негирао било какву умешаност. Он је већ био испитиван поводом састанака са службеницима "Варбург" банке, али је Миделберг рекао новинарима да ће најновија истрага испитати да ли су његове изјаве о неумешаности биле "уверљиве".

У писму Хришћанско-демократске уније у које је "Политико" имао увид, странка тврди је недавно сазнала да је Шолц отворено препричавао своје састанке са званичницима банке пред једним истражним комитетом, пре него што је тврдио да се не сећа састанака пред другим.

"Ова свеобухватна рупа у канцеларевој меморији након што се првобитно сетио конкретног састанка... покреће многа питања која треба разјаснити", наводно пише у писму.

Скандал је обухватао више десетина банака и компанија широм Европе који су једни другима позајмљивали акције, а затим су лажно пријавили плаћање пореза на ове трансфере како би затражили поврат пореза од најмање 11 европских влада.

Немачка влада је изгубила око 30 милијарди долара у тој шеми, на чијем је поврату радила откако је скандал изашао на видело 2017. године.

image