Свет

Русија саботирала словачке "мигове" за Украјину?

Иако власти нису могле да са сигурношћу закључе да су руски техничари, који су опслуживали словачке "мигове" у бази Силач намерно извршили саботажу, словачко Министарство одбране је у њих "изгубило поверење" зато што су се греше појављивале на "деловима којима су они имали искључив приступ", наводи министар одбране Јарослав Нађ
Русија саботирала словачке "мигове" за Украјину?Getty © McGrath/Getty Images

Руски техничари су можда намерно саботирали словачке авионе МиГ-29, а који су потом послати Украјини, рекао је министар одбране те земље Јарослав Нађ.

Словачки "мигови" су били део наоружања из совјетског времена које је Братислава задржала након отцепљења 1993. године. Авиони су недавно послати Украјини у оквиру западног наоружавања кијевског режима, а словачка војска их није користила од августа 2022. године, пише "Еурактив".

Авиони су били у летном стању, "али то не значи да су били способни за борбу", одговорио је Нађ на критике које је опозиција упутила словачкој влади због препуштања "вредних" летелица Кијеву.

Нађ је додао да је украјинско војно особље дошло са резервним деловима и испитало авионе, додавши да су на њима примећени дефекти.

"Било је делова у моторима које су одржавали само словачки техничари, али и делова које су одржавали само руски. Дефекти су се појавили само у деловима које су одржавали Руси", навео је Нађ, тврдећи да су руски техничари, који су до прошле године боравили у словачкој ваздухопловној бази Силач.

Међутим, "Еурактив" преноси да је и полиција испитала авионе и да се намерна саботажа није могла извући као закључак из налаза.

Упркос томе, Нађ истиче да је словачко Министарство одбране "изгубило поверење у руске техничаре у Силачу зато што су се грешке појављивале само на деловима којима су они имали искључив приступ."

Руска амбасада у Словачкој саопштила је да је испорука словачких борбених авиона Украјини довела до "непредвидиве и опасне ескалације сукоба, за коју ће бити одговорни иницијатори донетих одлука".

image
VV inauguration
banner