Свет

МСП Кине: Све јача сарадња Москве и Пекинга није претња другим земљама

Кинеско-руска војна сарадња није усмерена против трећих страна и у потпуности је у складу са међународним правом и међународном праксом, каже Ванг Венбин
МСП Кине: Све јача сарадња Москве и Пекинга није претња другим земљама© TanjugPavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Сарадња Русије и Кине у војној сфери није усмерена против трећих страна и не представља претњу ни једној земљи, поручио је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин.

"Што се тиче кинеско-руске војне сарадње, ми смо више пута изразили свој став. Релевантна сарадња није усмерена против трећих страна, у потпуности је у складу са међународним правом и међународном праксом, не представља претњу ниједној земљи", рекао је Венбин.

Он је нагласио да нико нема право да даје неодговорне изјаве у вези са војном сарадњом двеју земаља.

"Позивамо Јапан да исправи погрешну праксу ескалације регионалних тензија, престане са провоцирањем и вештачким стварањем блоковске конфронтације, изгради став о конструктивним и стабилним односима са Кином и спроведе је реалним акцијама", поручио је.

Раније је Јапан објавио званични годишњи спољнополитички извештај "Плава књига о дипломатији", у којем се наводи да је "Јапан забринут и намерава да са становишта националне безбедности настави да помно прати јачање војних веза између Русије и Кине, посебно, заједничке ваздушне и поморске патроле у подручју око Јапана.

Подсетимо, кинески председник Си Ђинпинг недавно је боравио у Моксви где се састао са руским лидером Владимиром Путином, који је изјавио да је напредак у односима Русије и Кине у последњих десет година импресиван и да су они на највишем нивоу.

Руски лидер је, на пријему организованом у част кинеског колеге, нагласио да његова посета Русији након поновног избора за председника сведочи о томе колико је посебно партнерство двеју земаља. Напоменуо је да су њихови односи засновани на међусобном поштовању.

image
VV inauguration
banner