Свет

Шта Америка заправо мисли о способности украјинске војске – документ из Пентагона показао недостатке

Поверљиви обавештајни материјал који је из Пентагона доспео у јавност открио је да Вашингтон нема поверења у способност украјинске војске да спроведе контраофанзиву
Шта Америка заправо мисли о способности украјинске војске – документ из Пентагона показао недостаткеGetty © Alex Wong

Америчке обавештајне службе сумњају у способност украјинске војске да испуни циљеве планиране контраофанзиве, имајући у виду изазове са којима се Кијев суочава у консолидовању својих трупа, гомилању оружја и опреме, наводи се у поверљивим документима који су процурили из Вашингтона, преноси "Вашингтон пост".

Ова процена с почетка фебруара, означена је у документима као "строго поверљива", а упозорава на значајне недостатке у одрживости украјинских снага, као и на вероватноћу да ће та војна операција резултирати само скромним територијалним добицима.

Откривене информације поприлично одступају од јавних изјава Бајденове администрације о способности украјинске војске. "Вашингтон пост" пише да ће овакви подаци вероватно охрабрити оне који сматрају да би Сједињене Америчке Државе и НАТО требало да учине више у залагању за решење сукоба преговорима.

Документ, који раније није био доступан јавности, један је од гомиле материјала националне безбедности САД откривених прошле недеље на друштвеној мрежи за размену порука. И Пентагон и америчко Министарство правде истражују случај, а чини се да је већина материјала процурила раније ове године.

Информације су показале како америчке обавештајне службе раде широм света, а посебно су сазнања о сукобу у Украјини била право откриће. Сазнало се, на пример, шта амерички званичници виде као критичне слабости у украјинској противваздушној одбрани и приступу муницији.

Предвиђа се само скроман успех у предстојећој контраофанзиви Украјине, као и да се стратегија Кијева врти око враћања спорних подручја на истоку док се истовремено гура на југ у покушају да пресече руски копнени коридор ка Криму. "Моћ руске одбране заједно са трајним украјинским недостацима у обуци и залихама муниције вероватно ће отежати напредак и повећати жртве током офанзиве", наводи се у документу.

"Вашингтон пост" пише да су информације, према ознакама у документу, вероватно доставиле сигналне обавештајне службе, али и појединци, а вероватно укључујући и осетљиве методе које користе ЦИА и Агенција за националну безбедност.

Канцеларија директора националне обавештајне службе, која је, како се чини, направила документ који је процурио, одбила је да да коментар, као и Савет за националну безбедност, а Министарство одбране је одбило да се позабави садржајем документа.

Портпарол Пентагона Крис Мегер рекао је да званичници раде убрзано како би утврдили обим, размере и утицај цурења, и како могу да спрече сличне инциденте у будућности. Он је одбио да потврди истинитост материјала. Портпарол Стејт департмента Ведант Пател рекао је да амерички званичници такође раде на томе да увере савезнике и партнере у посвећеност чувању обавештајних података.

Врх америчке војске одржао разговоре са украјинском командом

Осим што се то наводи у документу који је процурио, амерички званичници су рекли да су изгледи за скроман исход пролећне офанзиве такође наведени у поверљивој процени Националног обавештајног савета.

Амерички званичници су водили разговоре са украјинским лидерима како би осигурали да планови Кијева о офанзиви одговарају њиховим могућностима, пише "Вашингтон пост" позивајући се на изворе који су говорили под условом да буду анонимни.

Таква размена информација на вишем нивоу догодила се средином марта када су са Украјинцима разговарали генерал Марк Мили, саветник америчког председника Џејк Саливан, министар одбране Лојд Остин.

Амерички званичници су такође на мапи на столу показали украјинским војним лидерима како би могли да се одиграју различити офанзивни сценарији и какве би биле последице сувише разуђеног ширења снага, рекао је један званичник. То би могло да растегне линије снабдевања превише, што би отежало задржавање освојених територија док војска покушава да се пробије напред.

"Сви су са тих разговора отишли са осећајем да Украјина почиње да схвата ограничења онога што може да постигне у офанзиви и да се припрема у складу са тим", рекли су амерички званичници, пише "Вашингтон пост". Иако је мало вероватно да ће се пресецање коридора ка Криму догодити, Сједињене Америчке Државе се надају да би постепени добици могли барем да угрозе слободан проток руске опреме и особља у коридору.

Кијев потврдио да су открића у документу тачна

Високи украјински званичник није оспорио открића у документу и указао на логистичке недостатке који су успорили испоруку обећане западне помоћи.

"Делимично је тачно", потврдио је украјински званичник, "али најкритичнији део је кашњење већ обећаних система, што одлаже обуку новоформираних бригада и контраофанзиву у целини".

Неколико држава, укључујући САД, послало је борбене тенкове и друга оклопна возила у Украјину, али тек након што су се мучили да донесу одлуку о томе, што је изазвало критике Кијева. Вашингтон је убрзао планове да пошаље тенкове "абрамс", али испорука касни месецима.

Други високи украјински званичник рекао је да је мало вероватно да ће цурење докумената угрозити планирану контраофанзиву. "Сви знају да нам недостаје муниције — председник и министар одбране о томе отворено говоре", рекао је званичник, преноси "Вашингтон пост". "А свима је од новембра очигледно да ће следећа контраофанзива бити усмерена на југ, прво Мелитопољ, а затим Бердјанск. А тачно место - то можемо променити недељу дана раније."

Војни званичници и независни аналитичари јавно су сугерисали да би контраофанзива могла ићи кроз исток и југ Украјине. Русија је ојачала своју одбрану полуострва Крим густом мрежом утврђења и ровова.

Украјинске јединице троше историјски највећу количину артиљеријске муниције и почеле су да рационалније користе гранате, рекли су војници. Артиљерија која подржава операције у Бахмуту, на пример, тврди да су њихове застареле совјетске хаубице мање прецизне од западних, што захтева да више пуцају и брже троше муницију. Војници су исцрпљени, а Кијев је отишао даље у мобилизацији становништва, како би прикупио додатне борце, а понекад заустављају мушкарце на улици уручујући им војне позиве, пише "Вашингтон пост".

Војно особље на терену се последњих недеља жалило да су новомобилисане трупе које стижу на линије фронта лоше обучене. Али ситуација на бојном пољу сада можда не одражава потпуну слику украјинских снага, јер Кијев одвојено обучава трупе за надолазећу контраофанзиву — намерно их чувајући од тренутних борби, укључујући и оне у Бахмуту, рекао је амерички званичник.

Изгледи да милијарде долара које је Запад уложио у Украјину, да би завршила у војном ћорсокаку са само постепеним добицима, могли би да ослабе одлучност присталица Кијева у Европи и САД, што би могло да повећа позиве за преговоре између Кијева и Москве.

image
VV inauguration
banner