Свет

Једини црни републиканац у Сенату улази у трку за председничку номинацију против Трампа

Сенатор Тим Скот могао би да буде противкандидат Доналду Трампу на страначким изборима на којима ће се одлучити о кандидату републиканаца за председничку трку
Једини црни републиканац у Сенату улази у трку за председничку номинацију против ТрампаGetty © Drew Angerer / Staff

Републикански сенатор Тим Скот одлучио је да уђе у трку за председничко место, покренувши Председнички истраживачки комитет што је, пише Ројтерс, први корак ка "обрачуну" са бившим председником САД Доналдом Трампом за номинацију странке 2024.

Као једини црни републиканац у америчком Сенату, Скот се често позивао на своје искуство сиромашног детета самохране мајке представљајући га као доказ америчког сна. Покушао је да, како је рекао, "поремети наратив" расе, док је критиковао председника Џозефаа Бајдена и друге демократе по питању криминала, инфлације и других питања.

"Ова борба је лична. Желим да сваки Американац има исте могућности које сам имао", навео је Скот на Твитеру најављујући свој план. "За мене, ово је лично. Никада нећу одустати у одбрани конзервативних вредности које Америку чине изузетном".

Скот (57) често наглашава потребу за политичким јединством и даје оптимистичан тон, за разлику од многих других проглашених или потенцијалних републиканских кандидата, који су Сједињене Државе приказали као некада велику нацију у дубоком паду.

Видео са његовом најавом снимљен је у Форт Самтеру код Чарлстона у Јужној Каролини, где је државна милиција 1861. напала савезне трупе, започевши грађански рат, у којем су се Јужна Каролина и друге јужне државе бориле на страни Југа.

Скот је позвао Сједињене Државе да још једном превазиђу своје дубоке политичке поделе. "Америчка душа је стављена на искушење", рекао је он. "И ми смо победили".

Истраживачки комитет ће омогућити Скоту да подигне свој национални профил и настави са прикупљањем средстава уз мање регулаторних ограничења него формална кампања.

Скот често говори о расним питањима и прозивао је Трампа због "расистичких" коментара током његовог председништва и блокирао неколико Трампових кандидата за судије из истих разлога, истовремено оптужујући демократе да искоришћавају расне тензије у корист странака.

Скот је себе описао као жртву расних предрасуда, али је инсистирао, како је то рекао у говору 2021, да "Америка није расистичка земља".

Уз подршку од око два одсто у националним анкетама, Скоту ће бити тешко ако се одлучи да покрене кампању. Трамп и гувернер Флориде Рон ДеСантис, који још није званично рекао да се кандидује, али се то очекује, два су фаворита.

Као црни конзервативац, он је реткост у земљи у којој је политика оштро подељена по расним линијама. Око 92 одсто црних гласача подржало је демократу Џозефа Бајдена на председничким изборима 2020, док је 55 одсто белих гласача подржало Трампа.

Кандидат републиканаца ће се вероватно суочити са Бајденом, који је почетком седмице рекао за Ен-Би-Си да планира да се кандидује за други четворогодишњи мандат, али још није спреман да то званично објави.

image