Свет

Кулеба: Црно море да се претвори у море НАТО-а

Апелујемо на демилитаризацију Црног мора како би мирољубиве земље које поштују закон могле да га користе за трговину и путовања, каже украјински министар спољних послова
Кулеба: Црно море да се претвори у море НАТО-аGetty © Photo by Igor Garin/Epsilon/Getty Images

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба позвао је да се Црно море претвори у "море НАТО-а", истовремено наводећи потребу за његовом демилитаризацијом.

"Дошло је време да се Црно море претвори у оно што је постало Балтичко море – у море НАТО-а. Апелујемо на демилитаризацију Црног мора како би мирољубиве земље које поштују закон могле да га користе за трговину и путовања", изјавио је Кулеба на конференцији о питањима безбедности Црног мора у Букурешту.

Током конференције, Кулеба је поновио намеру Кијева да успостави контролу над регионима који су ушли у састав Руске Федерације.

Поред тога, он је изразио жаљење што Запад нема доследну стратегију за Црно море и нагласио да ју је Русија увек имала.

Подсетимо, раније је председник Румуније Клаус Јоханис позвао НАТО да појача своје присуство у овој регији.

Ово би, како је рекао, требало да "ојача безбедносну ситуацију у евроатлантском простору".

"Црно море данас као никад има стратешки значај. Ето због чега тврдимо да је неопходно да дође до јачања присуства НАТО-а у Црном мору и до тога да се проблематика Црног мора укључи у све процесе који се тичу побољшања безбедносне ситуације у евроатлантском простору", рекао је Јоханис.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је раније да администрација намерава да развије посебну стратегију за Црно море до јуна.

Вашингтон ће полазити од чињенице да су три државе на црноморској обали признате као чланице НАТО-а, док се Украјина разматра као пријатељска земља САД.

image