Свет

Како је Дискорд постао место за одавање тајни америчке владе

Поверљива документа Пентагона први пут су објављена на друштвеној мрежи коју воле гејмери, хакери и војно особље
Како је Дискорд постао место за одавање тајни америчке владеGetty © Christopher Pike / Stringer

Форуми љубитеља видео игара и музике изгледају као мало вероватно место за дељење званичних владиних тајни. Али ове недеље, Пентагонова истрага о мноштву високо поверљивих докумената који су процурили у јавност, открила је везу са Дискордом, платформом за ћаскање популарном међу гејмерима и инвеститорима криптовалута и познатом по опуштеном модерирању садржаја, пише "Фајненшел тајмс".

ФБИ је у четвртак ухапсио 21-годишњег припадника 102. обавештајног крила Националне ваздухопловне гарде Џека Тешеиру у оквиру своје истраге о цурењу више од 100 докумената који садрже осетљиве детаље руских операција у Украјини, политике британске владе у Јужном кинеском мору и наводну комуникацију израелске обавештајне агенције Мосад.

Према истраживању агенције "Белингкет", документи су први пут објављени почетком ове године на од тада избрисаном приватном Дискорд каналу "Таг шејкер централ" (Thug Shaker Central), што је референца на мем уобичајен у круговима белих расиста.

"Белингкет" је навео да је канал састављен од око 20 корисника, који су разговарали о играма и музици, имали "упорно конзервативан став о неколико питања" и делили расне увреде и мемове.

Поверљива документа потом су кружила по неколико Дискорд канала - укључујући један о игрици "Мајнкрафт" и други за обожаватеље филипинског јутјубера - пре него што су се проширили на онлајн мреже Форчен (4Chan), Телеграм и Твитер када су мејнстрим медији ухватили корак.

"Што се тиче очигледног кршења поверљивог материјала, сарађујемо са органима за спровођење закона", саопштио је Дискорд. "Пошто је ово и даље активна истрага, у овом тренутку не можемо дати даље коментаре".

Дискорд је 2015. основао програмер видео игара Џејсон Ситрон, а нарастао је на 150 милиона корисника широм света. Једна од његових највећих привлачности је могућност креирања "сервера" где је приступ могућ само уз позивницу - слично четруму - који је фокусиран на одређену тему. То је привукло блиско повезане групе људи, као и шире, отвореније форуме на којима се окупљају десетине хиљада обожавалава онлајн "инфлуенсера".

Током пандемије, Дискорд је почео да привлачи више мејнстрим публику, а не само гејмере, успостављајући се као стециште тинејџера, који користе платформу за повезивање са пријатељима углавном путем порука и позива, слично месинџеру.

Платформа је такође доживела прилив корисника након што је крајње десничарска платформа Парлер била привремено забрањена у продавницама апликација, каже Адам Левин, оснивач Сајберскаута. Број активних корисника на месечном нивоу порастао је за 203 одсто у првом кварталу 2023. у поређењу са истим кварталом 2020. године, према подацима аналитичара "Сензор тауера".

Популарност Дискорда међу младим америчким мушкарцима који су заинтересовани за ратовање, посебно за видео игрице војне тематике, учинила га је платформом избора за младе војнике у војним базама, рекао је пензионисани амерички војни званичник.

Верује се да су руски, ирански и израелски оперативци покушали да искористе гејминг четруме да би се спријатељили - и на крају регрутовали - незадовољне младе војнике, посебно оне који су у приватним разговорима изражавали десничарске ставове или антивладине ставове, рекао је званичник.

Чак и без успешног регрутовања некога да активно одаје поверљиве информације, "ово су четови са дугим разговорима током много месеци па чак и мале информације - попут радног времена оператера дронова или притужби због рада током празника - могу да буду ефикасне у рукама непријатеља", рекао је пензионисани званичник.

За разлику од Фејсбука, на пример, Дискорд је одлучио да им претплата буде извор прихода уместо оглашавање. Иако је бесплатна за основну употребу, њихова плаћена услуга Нитро кошта између 2,99 и 9,99 долара месечно и нуди корисницима могућност да окаче више садржаја, користе прилагођене емоџије и побољшају квалитет видео стримовања. Компанија је забележила раст од 30 одсто корисника који плаћају претплату између 2021. и 2022. године.

"Дискорд повезује људе који имају исто мишљење, тако да постаје прилично атрактивна прилика за брендове да се ангажују са фокусираном заједницом", рекла је Кристина Милер, шефица друштвеног сектора у маркетиншкој агенцији ВМЛИ&Р, која ради са брендом хране "Вендис", који има један од највећих сервера на Дискорду са 40.000 чланова.

Она каже да је брендовима потребна посебна стратегија за комуникацију са корисницима на Дискорду, јер не могу да се оглашавају на платформи, па је уместо тога користе за размену порука. "Изазов тога је такође разлог њене привлачности. Није као било која друга платформа јер на њој не можете да се оглашавате, затворена је."

Како је популарност Дискорда експлодирала, он је такође привукао - и одбио - низ потенцијалних "удварача", укључујући понуду за преузимање од 12 милијарди долара од "Мајкрософта" 2021. и пријављено интересовање "Твитера", "Амазона" и "Епик гејмса". Компанија је била процењена на 15 милијарди долара у 2021.

Али Дискорд је такође добио критике да је његова платформа недовољно модерирани Дивљи запад, са културом целоноћних игара која ствара окружење зрело за дељење штетног садржаја.

Дискорд је саопштио да 15 одсто његових више од 900 запослених ради на безбедности платформе, али не жели да изнесе своју политику у вези са Пентагоновим фајловима. Компанија користи машинско учење да аутоматски означи садржај који крши њена правила, уз корисничке извештаје и ослања се на модераторе својих појединачних сервера да надгледају њихове заједнице.

Поред тога, има алат помоћу кога "модератори сервера добијају приступ различитим филтерима садржаја који им омогућавају да аутоматски открију - па чак и блокирају - непожељан и ризичан садржај пре него што се икада објави", наводе из Дискорда.

Домаћини сервера углавном сами модерирају групе и постављају правила и смернице о томе шта је дозвољено да се дискутује и дели у њима. На пример, Белингкетов дискорд, који има више од 17.000 чланова, променио је своја правила како би спречио кориснике да дискутују или деле информације у вези са цурењем када су се вести појавиле.

У исто време, четруми су постали места за оне који покушавају да избегну онлајн надзор због обима података на платформама које маскирају мале размене текста.

Истраживачи су открили да су се чланови Исламске државе раније представљали као гејмери и покушавали да регрутују младе људе путем пуцачина из првог лица као што је "Кол оф дјути" и на платформама друштвених медија. Године 2020, Мрежа за свест о радикализацији издвојила је Дискорд као главну платформу која се користи за радикализацију и регрутовање других, пошто је Фејсбук, наводно, почео помније да контролише екстремистичке постове.

Дискорд је такође постао алтернативно место за куповину, продају и дељење украдених података и алата за хаковање, наводи сајбер обавештајна група "СајберИнт" која је Дискорд рангирала као треће место за рад сајбер-криминалаца, иза Телеграма и дарквеба.

"Дискорд је постао заиста значајан извор и платформа комуникације (сајбер криминала) у последњих неколико година", рекао је Тал Самра, аналитичар у "СајберИнту" и додао да је злонамерним актерима лако да се анонимно пријаве и раде на затвореним серверима.

Међутим, приметио је да канал све мање користе сајбер криминалци, као и да се све више комуникација пребацује на приватне поруке уместо по групама, након што је Дискорд појачао модерирање последњих месеци.

У међувремену, цурења су постала кључни део информационог рата између Русије и САД, при чему многе платформе друштвених медија израђују сопствене политике о томе како да се носе са намерним ширењем поверљивих докумената.

"Подземље се сада преселило на интернет - више не причају људи о састанцима у мрачном подруму", рекао је Левин.

image
VV inauguration
banner