Свет

Сити обећања: Украјина жели конкретне кораке за улазак у НАТО

Украјина неће бити задовољна ако током следећег НАТО самита у Литванији буде чула изјаве о политици отворених врата, а да притом не види ни један конкретан корак који би је приближио томе да постане чланица Алијансе, каже шеф украјинске дипломатије
Сити обећања: Украјина жели конкретне кораке за улазак у НАТОwww.globallookpress.com © Lev Radin

Ако током следећег НАТО самита - планираног за 11. и 12. јул - не буду били начињени конкретни кораци који би Украјину приближили уласку у НАТО, Кијев неће бити задовољан, поручио је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.

Овакав потенцијалан развој догађаја политичар је назвао "неприхватљивим резултатом" следећег самита Алијансе, који ће, како се очекује, бити одржан у Литванији. 

"Ако савезници по 130. пут само потврде политику отворених врата, то ће бити неприхватљив резултат самита у Виљнусу. Ако у Виљнусу покушају да нам понуде неке позитивне ствари како би дошло до продубљивања сарадње са НАТО-ом, а да притом не направе ниједан корак напред ка чланству Украјине у НАТО, то ће за нас бити неприхватљиво", рекао је Кулеба.

Он је истакао да ће Кијев очекивати од Алијансе конкретне кораке како би се решило питање безбедносних гаранција за Украјину све до тренутка док та земља не постане и званично једна од чланица.

Потенцијалан улазак Кијева у НАТО и ширење блока ближе ка границама Руске Федерације је и био један од разлога због којег се Москва у фебруару прошле године одлучила да започне Специјалну војну операцију. 

С тим у вези, Москва је месецима пре отпочињања војне операције захтевала од Запада да добије писмене гаранције да се Алијанса неће приближавати Русији. 

Након фебруарских дешавања, председник Украјине Владимир Зеленски у септембру 2022. године је изјавио да је поднео захтев за убрзано приступање Украјине НАТО пакту.

Ипак, саветник америчког председника за питања државне безбедности Џејк Саливан поручио је да је тренутно немогуће да Украјина постане једна од чланица, док су из НАТО-а саопштили да свака држава има право да води своју политику како жели, обећавши притом да ће Алијанса концентрисати своје напоре да Кијеву пружи неопходну помоћ.  

image