Свет

Председник Бразила позива на револуцију: Наћи алтернативу долару

Лулин позив да се смањи зависност од долара иде у прилог све већим напорима Пекинга да промовише коришћење јуана у међународној робној трговини
Председник Бразила позива на револуцију: Наћи алтернативу долару© Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Председник Бразила Луис Ињасио Лула да Силва позвао је земље у развоју да раде на томе да амерички долар замене сопственим валутама у међународној трговини, те је подржао напоре Пекинга да оконча доминацију долара у светској трговини, пише "Фајненшел тајмс".

На почетку своје прве државне посете Кини Лула је позвао земље БРИКС-а (Бразил, Кина, Русија, Индија и Јужна Африка) да се заложе за коришћење сопствених валута у међународној трговини.

"Сваке ноћи се питам зашто све земље морају да базирају своју трговину на долару", рекао је Лула у говору у Новој развојној банци у Шангају, познатој као БРИКС банка.

"Зашто не можемо да тргујемо у сопственим валутама?", додао је Лула и изазвао аплауз бразилских и кинеских званичника. "Ко је након нестанка златног стандарда одлучио да је долар (главна) валута?"

Лулин позив да се смањи зависност од долара иде у прилог све већим напорима Пекинга да промовише коришћење јуана у међународној робној трговини, док кинески политичари настоје да ојачају улогу друге по величини светске економије у глобалном финансијском систему.

"Фајненшел тајмс" констатује да је топао пријем првог човека највеће латиноамеричке земље у Шангају последица промене бразилске спољне политике. За разлику од претходника десничара Жаира Болсонара, који је давао приоритет билатералним односима са пре свега Сједињеним Државама, али и Израелом, Мађарском, Лула да Силва се залаже за мултилатералну сарадњу.

Очекује се да ће кинески лидер за време посете Бразилца настојати да га приволи да подржи низ спољнополитичких иницијатива Пекинга – од трговинског и инфраструктурног програма "Појас и пут" до других шема којима је циљ да постану алтернатива актуелним међународним системима којима доминирају САД.

Бразилско-кинеска трговина је током протекле деценије расла, да би прошле године достигла 150,4 милијарде долара. Кина је куповала бразилске пољопривредне производе и минерале и инвестирала у велико потрошачко тржиште и инфраструктурни сектор те латиноамеричке земље. Лула је посетио и кинеску компанију за телекомуникациону опрему "Хуавеј", који је иначе под америчким санкцијама.

Све сложенији међусобни економски односи подстакли су обе државе да промовишу већу употребу својих валута у билатералној трговини. Ове недеље бразилска филијала Индустријске и комерцијалне банке Кине обавила је прву трансакцију у јуанима, пренели су кинески државни медији.

Лула да Силва је у Шангају био и на инаугурацији своје штићенице, бивше бразилске председнице Дилме Русеф, као шефа Нове развојне банке, када је одржао говор на ком је истакао да земље БРИКС-а треба да тргују у сопственим валутама.

Поред земаља БРИКС-а чланство у банци имају и Египат, Бангладеш, Уругвај и Уједињени Арапски Емирати.

"Ко је одлучио да су наше валуте слабе, да немају вредност у другим земљама?", запитао се бразилски председник.

"Зашто БРИКС банка не би имала валуту за финансирање трговинских односа између Бразила и Кине, између Бразила и других земаља? Тешко је јер се нисмо навикли на ту идеју. Сви зависе само од једне валуте", додао је.

Подаци са глобалне платне платформе СВИФТ показују да се удео кинеске валуте у трговини више него удвостручио – на 4,5 одсто – од почетка руско-украјинског сукоба, углавном због великог пораста трговине између Русије и Кине.

Економиста у "Голдман Саксу" Меги Веј рекла је за "Фајненшел тајмс" да ће кинески удео у глобалној трговини расти.

"У светлу релативно мале улоге јуана у финансирању трговине у односу на тржишни удео Кине од око 15 одсто у глобалној трговини робом (…) има смисла да удео валуте у финансирању трговине настави да расте", закључила је Меги Веј.

image