Свет

МСП Кине: Спремни за стратешко партнерство са Русијом

Русија и Кина развијају нову врсту односа између великих сила заснованих на међусобном поштовању, мирној коегзистенцији и обострано корисној сарадњи, поручио је Ванг Венбин
МСП Кине: Спремни за стратешко партнерство са Русијомwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/ZUMAPRESS.com

Сарадња између Русије и Кине заснива се на принципима несврставања са блоковима, неконфронтације и неусмеравања према трећим странама, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин, коментаришући посету кинеског министра одбране Ли Шангфуа Москви.

"Желео бих да истакнем да се руско-кинеска билатерална сарадња увек заснивала на принципима несврстаности са блоковима, неконфронтације и неусмеравања против трећих страна. Земље развијају нову врсту односа између великих сила заснованих на међусобном поштовању, мирној коегзистенцији и обострано корисној сарадњи", рекао је Венбин.

Он је истакао да је Кина спремна да сарађује са Русијом на спровођењу важног консензуса који су постигли два лидера и промовисању развоја свеобухватне стратешке сарадње и партнерства у новој ери.

Подсетимо, председник Русије Владимир Путин састао се јуче са кинеским министром одбране Лијем Шангфуом, који борави у тродневној посети Москви.

У први мах било је најављено да ће посета кинеског министара Русији трајати од 16. до 18. априла, али је накнадно објављено да ће он на путу ипак остати дан дуже.

Руски лидер изјавио је на почетку састанка да је сарадња Русије и Кине преко војних ресора веома добра.

"Између наших земаља постоји веома добар развој односа у свим областима, у привреди, социјалном, културном и образовном сектору и преко војних ресора", рекао је Путин.

Планирани су разговори са министром одбране Сергејем Шојгуом, са којим би требало да разговара о стању и перспективама билатералне сарадње у сфери одбране, као и о актуелним питањима глобалне и регионалне безбедности.

Ово је прво путовање Ли Шангфуа у иностранство од његовог именовања за шефа кинеске војске у марту ове године.

image
VV inauguration
banner