Свет

Забране увоза украјинског жита ове недеље под лупом ЕУ

Уз Пољску и Мађарску и Словачка је најавила да више неће увозити житарице из Кијева
Забране увоза украјинског жита ове недеље под лупом ЕУ© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda, File

Осим Пољске и Мађарске, и Словачка ће обуставити увоз житарица и других производа из Украјине, уз оправдање да се забрана уводи јер је у једној испоруци пронађен пестицид.

Европска унија таквим потезима, иначе учињеним ради заштите локалних произвођача угрожених поплавом јефтиног украјинског жита на тржишту - није задовољна, и назвала их је једностраним и неприхватљивим.

Ројтерс је навео, позивајући се на изјаву високог званичника, да ће изасланици чланица ЕУ ове недеље у Бриселу разговарати о забранама увоза житарица и друге хране из Украјине.

Две државе део су групе земаља које су предлагале да се уведу јединствене тарифе на увоз житарица, а мађарски министар пољопривреде Иштван Нађ поручио је да је "неизбежан" заједнички европски одговор.

Упркос незадовољству ЕУ, Мађарска би могла да продужи забрану увоза и након 30. јуна, ако ЕУ не предузме довољне мере да заштити мађарске пољопривреднике, изјавио је државни секретар мађарског министарства пољопривреде Шандор Фаркаш.

Велике количине украјинских житарица, иначе, завршавају у европским складиштима и изазивају дестабилизацију тржишта у земљама чланицама ЕУ.   

image
VV inauguration
banner