Свет

Николај Азаров: Украјина може постати најсиромашнија земља света?

Мобилизација и све већи број погинулих изазвао је масовни одлазак омладине, због чега постоји претња да ће земља опустети, те доживети економски крах
Николај Азаров: Украјина може постати најсиромашнија земља света?www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Бивши премијер Украјине Николај Азаров, који се на том положају налазио од 2010. до 2014. године, упозорио је да би Украјина могла постати најсиромашнија земља на свету. Број људи који је напустио земљу од фебруара прошле године знатно се повећао због мобилизације, док се у исто време повећава број оних, који како је казао, "завршавају у гробу". 

"Украјинци налазе све могуће начине како би то избегли, користећи притом и програм миграције у иностранство. Како би средили живот и изградили перспективну будућност, наши сународници настављају да напуштају земљу", рекао је овај политичар. 

Азаров је уједно упозорио и да ће се миграција наставити и да ће "сва омладина да напусти Украјину како би живела на безбеднијем месту".

Све ово, како је даље навео, "ствара опасност да би економија касније могла да доживи крах и да Украјина постане једна од најсиромашнијих земаља не само Европе, већ и света". 

До данас је највише Украјинаца отишло у Пољску и Немачку, само мали део Украјинаца је окушао срећу у Сједињеним Државама и удаљенијим земљама, подсећају "РИА Новости". Према подацима које су до сада објављивали медији, украјинске избеглице имају све тежи положај у великом броју земља у које одлазе. 

Према подацима Високог комесаријата УН за избеглице, од 24. фебруара прошле године до 31. јануара ове године у Европу је стигло 8.046.560 украјинских избеглица. 

Више од 4,8 милиона од њих регистровано је у европским земљама у оквиру националних програма за помоћ.

image
VV inauguration
banner